Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Szerintem Kiss Péter

2009.03.26. 18:15 Kóczián Péter

 

Ha két napon nem állnak elő egy olyan emberrel, aki vállalja is a miniszterelnöki posztot, akkor a kormánypárt elveszti a legitimációját, s nem marad más választása, mint belemenni az előrehozott választásba.
Ha a kormány párt és a vele ellenzéki szövetségben levő SZDSZ nem talál senkit, akiben meg tud egyezni, s aki vállalja is a miniszterelnöki posztot, akkor nem kormányképesek. Még egy győztes választás után is ez lenne a helyzet, nem egy olyan helyzetben, amikor a választási győzelmet kivívó politikus, az egykori miniszterelnök-jelölt maga is megbukott ( politikai értelemben).
Az, ami miniszterelnök-jelölés alatt zajlik, kabaré. Nevetségessé teszi a szocialista, liberális tábor társadalmi beágyazottságáról kialakult képet. Egyben a nemzeti megmentés gondolatát is.
Egyfelől az elit támogatásának hiányát jelzi. Másrészt azt, hogy a reformkormány koncepciójára támaszkodva nem nyomható le egy pártpolitikai érdekek által vezérelt koalíciós elképzelés.
Vagy azért véres a torka ennek a koncepciónak, mert már a saját holdudvara sem támogatja vagy azért, mert a reform –kormány koncepciója már nem bír érvénnyel.
Mindkét esetben a két párt politikai szövetségének éltető ideológiája fulladt ki.
Az MSZP számára még mélyebb a baj. Egyfelől nem jön be az a politikai koncepció, amelyben Gyurcsány Ferenc a frontvonalból levonul, de a színfalak mögött irányítani akar. Ha a saját holdudvarukban sincs olyan, aki ezt vállalná, s az SZDSZ-nek is még elfogadható, akkor ez a lehetőség kifújt.
Ha nincs olyan, a szoci-libi koalíción túlsugárzó legitimitású szakember, aki vezetni tudná a kormányt, akkor a nemzeti megmentés gondolatával sem kereskedhetnek a szocialisták.
Azaz, nincs mi alapján kormányozni.
Ha mégis kormányozni akarnak, akkor egy világos politikai felelősséggel rendelkező MSZP kormányt kell alakítani, amelyet az SZDSZ kívülről támogat. A politikai felelősséget mindenfajta „nemzeti”, „szakértői”, „egységkormány” ellentéteként értem.
Élén egy MSZP politikus áll vagy egy elfogadott, politikusként is értelmezhető ember.
Szerintem két emberre illik ez a leírás. Bajnai Gordonra és Kiss Péterre. Bajnai Gordonról már írtam, lásd az előző posztot. Kiss Péter tökéletesen alkalmas egy politikai kormány vezetésére. Kiss Péter nem felelőtlen politikus, nem akarja csődbe vinni az országot, nem fog harmadik utas gazdaságpolitikát követni akkor, amikor eddig is szolgálta Gyurcsány gazdaságpolitikáját. Politikai legitimációja az MSZP-ben erős, az SZDSZ meg már nem utálja. Kiss mellett Gyurcsány pártelnök annyit zsonglőrködhet politikai téren, amennyit csak akar.
Kiss Péternek van politikai arcéle, amely erőteljes, Gyurcsánytól eltérő. Felületesen úgy lehetne leírni, hogy balosabb, nemzetibb, konszenzuskereső stb, de ezek most nem fontos elemek, mert Kiss Péter felelősen kormányozna, válságot menedzselne a maga elszánt, sziszifuszi módszerességével. A politikusi portfoliójába éppen jól jönne egy ilyen feladat, mert színezné a róla kialakult képet. Nem hajtana végre nagy csodát, mert a jelenlegi helyzet menedzselése nem a szívéhez közeli gazdaságpolitikát igényelné. De elvégezné a dolgát, s még a Gyurcsány  számára oly szükséges reformokat is meglépné. Eddig is kettesben játszották le a meccseiket. Most is meg tudnák ezt tenni.
Szóval, elég a hochmecolásból.
 

2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr381027476

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: e-Cafe light 2009.03.28. 15:06:09

PCNézzük, hogy áll a kormányválság jelenleg, szombat délután.Suchman Tamás már tegnap bejelentette, le kellene mondatni Gyurcsányt az mszp elnökségéről. Szekeres Imre venné át a párt irányítását. A jelenlegi állás szerint a miniszterelnök Kiss Péter lenn.…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.03.26. 23:13:48

Ez valami vicc, kedves Péter?

Minden nap más a tuti befutód? (Kezdesz rám hasonlítani :-)

"Lusta Dick" biztos nem menne le az szdsz torkán, ha már Glatz se volt jó.

Szerintem holnap Gyurcsány bejelenti Halmai Gábort.

rocsóó 2009.03.28. 00:16:14

Szia Péter!

Remek műsorokat készítettél még annak idején a HírTV-n. Tényleg kiegyensúlyozott, független újságírót, kérdezőt láttunk benned.

Én simán elhiszem, sőt meggyőződésem, hogy jó okkal álltál akkor onnan fel. Nyomást helyeztek Rád, aminek nem akartál engedni.

Szerintem viszont maradt benned annyi sértődöttség a jobboldal szemben, hogy "átszimpatizáltál" balra.

Tudom, Te liberális vagy (ami teljesen korrekt), de ez nem magyarázat a Gyurcsány-rajongásodra. Sajnos ez elhomályosította a politikai tisztánlátásodat GyF-fel kapcsolatban. Hasonló hibát követsz el, mint a TWÁ. A gyurcsányi hitelvesztést (Öszöd) nem értékelted megfelelően: a bizalom a demokratikus berendezkedés alapját szolgáló morális elem, ami nélkül diszfunkcionális az állam - ha jogállamról beszélünk.

Nem vetted észre, hogy ez volt az a szelep, amin a GyF engedett, de ezen demokráciában ilyen nagyságrendben nem lehet. Ezért alkalmatlan a Gyurcsány.

Sajnos a GyF ezen alapvető (és demokráciában végzetes) hibáját vetted számításba, hanem épp ellenkezőleg, rajongtál érte.

Ha magadat politikához értő, komoly embernek tartod, akkor most ez arcvesztés volt a Részedről.

Szerintem gondold át magadban ezt a jobbos sértődöttség-dolgot, rendezd le, és utána gyere vissza! Várunk!

Üdv!
süti beállítások módosítása