Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Olvassunk Orbánt!

2009.07.21. 12:36 Kóczián Péter

 

Mit ellenez Orbán?
 
  • A szabadversenyt – valójában azt állítja, a piac önmagát nem tudja szabályozni. Orbán szavaival: “A most lezáruló korszakban azt mondták korszakban azt mondták, a piac szent, morális és önszabályzó, s aki ebben kételkedik, az eretnek, maradi és szélsőséges”.
  • Önmagát egy lokális lakosság képviselőjeként jeleníti meg, amelytől elkülönült érdekekkel rendelkezik a globális verseny haszonélvezői. Orbán szavaival: a globális gazdasági elitet az emberek által befizetett adóból kell kihúzni a bajból.
  • A tőkével rendelkezők érdekeinek kiszolgálását. Orbán szavaival: az a tétel tehát, miszerint a tőkével rendelkezők önérdekének maximalizálása a leghasznosabb dolog a tőkével nem rendelkezők számára is, megbukott.
  • A tőkével nem rendelkezők érdekképviseletének elhanyagolását. Orbán szavaival: az a tétel tehát, miszerint a tőkével rendelkezők önérdekének maximalizálása a leghasznosabb dolog a tőkével nem rendelkezők számára is, megbukott.
  • A neoliberális tőke uralmát, amely megette a baloldalt:
 
 
 
 
Mit akar Orbán?
 
Ha számbavesszük, az jóval kevésbé részletes: Három tételt kell lerombolnunk: hogy a piac mindenható, az állam akkor jó, ha gyenge, és a gazdaság akkor jó, ha önszabályozó. Helyettük új tételeket kell felállítanunk, amelyek Európa megújulásának lehetnek az alapjai
 
 
Amire fontos figyelni:
 
-         Az első részben még a neoliberális uralom cakum –pakk bukott meg
-         A piaci önszabályozás bukott meg
-         A neoliberális tőke egy globális haszonévező réteggelé kapcsolódik össze
 
Amikor Magyarországot elemzi, már nem tőke-ellenes, hanem annak csak egy sajátos változata, a neoliberális nézetet képviselők ellen hadakozik.
A verseny formái közül csak a globálisat, a nem korlátozottat támadja. Gondosan kerüli a tőkések, a tőke, s a verseny bírálatát.
 
Orbán az állam által szabályzott piaci versenyt akar. Államit. Szabályozottat. Piacit. Versenyt.
 
Az elemek kiemelése miatt választottam szét az egyes alkotórészeket, de mindegyik fontos elem a meghatározásában.
 
Mit jelenthet mindez?
 
Politikai felhatalmazás megszerzését arra, hogy a szocialista-liberális kormányoknál keményebben, határozottabban beleszóljon a piaci verseny alakításába.
 
Világossá tette, hogy a “globális világban ezt így teszik”, a globális világban ez így szokás” szövegek nem hatják meg.
 
 
Úgy tesz, mintha létezne az általa felvázolt világ.
 
Egyetlen kormány sem támogatja a szabad versenyt. Mindenütt komoly szabályok korlázották annak egészét vagy részletét ( a kartell ellenes törvényektől a minőség szabályozásig, a megtévesztő reklám tilalmáig).
 
Mit nem jelent mindez?
 
Nem tőkeellenes. Legfeljebb “neoliberális tőke” –ellenes.
 
Nem ellenzi a piaci versenyt. Legfeljebb a szabályozatlan, s szabad versenyes piaci versenyt utálja.
 
Nem akar állami tulajdont. Csak erőteljesebb állami szabályozást.
 
És ami világos eltérés, mondjuk a Matolcsy-köréhez tartozó közgazdászoktól: nem foglalkoztatja a monopóliumok megszüntetése.
 
Valószínűleg azért, mert ez egy veszélyes téma. A közszolgáltatások egy része még mindig monopol vagy oligopoly szolgáltató kezében van, s ebben a helyzetben nem lenne eléggé leegyszerűsíthető az üzenet: a monopol ellenesség és államilag szabályzott árak összeegyeztetése.
 
Mit akar?
 
Az isten-haza-család védelmének helyreállítását.
 
Istent lehet a klerikális reakció céljaként is értelmezni, de inkább a konzervatív ideológiai erkölcsi alapjának, vonatkoztatási pontjának értelme a helytálló.
 
A haza a globálissal szembenálló lokális védelme.
 
A család pedig a konzervatív ideológia alapegységének, a családnak a kiemelése.
 
 
Ebből vaskos ideológiai –kulturális program állhat össze, de nem gazdasági program.
 
Az leszűrhető, hogy a fennálló rend kritikája éles és metsző, addig a kialakítandó új világ gazdasági szemszögből nézve értelmezhetetlen ezen szavak alapján.
 
Mert menjünk bele. A lokálisnak egy olyan piacon kell érvényesülnie, ahol a globális is jelen van. Kitiltani nem lehet. Ha kitiltjuk, korlátozzzuk, akkor a helyét át kell vennie a lokálisnak.
 
Persze, ha egy mgyar üzletlánc veszi át az Auchan helyét, az ugyanolyan domináns szerepre törekszik majd, mint a a nagy hipermarketek.
 
A kis és közepes szereplők által uralt piacot csak kevés országban és térségben sikerült megvalósítani – még Orbán sem gondolja, hogy ez rövidtávon elérhető.
 
Ha egy magyar üzletlánc elég erős itthon, akkor terjeszkedni fog, s a környezetünkben ugyanúgy viselkedik majd, mint a nemzetközi szupermarketek. 
 
Ahhoz, hogy egy magyar vállalat akár csak regionálisan is erős legyen, szerencsés körülmények és /vagy sok pénz kell. A MOL-t sikerült megcsinálni, de a MOL egy menő iparágat képvisel, s kis piaci réseken tud előrenyomulni: egy irdatlan nagy piacon a kis piac is nagy piac. A Vegyépszer mint beruházó társaság már nem állta meg a helyét, hamvába holt. Pedig pénz, paripa, fegyver a rendelkezésére állt.
 
Amit az állam könynen megtehet, az a multinacionális válallatok adózási szabályainak, beszáűllítási kötelezettségeinek megkeményítése.
 
Ugyanezzel az eszközzel ma is élhet bármelyik kormány. Ha Orbán ebben hasít, az nem azért lesz, mert új világot épít, hanem mert a meglévő eszköztárat ebbe az irányba bővíti. (Lásd Gráf József próbálkozásait a kereskedelemben, Gyurcsány Ferenc kormányfő banki büntetőadóját, a Bajnai kormány nyereség-exportot sújtó intézkedéseit, s a szoci kormányok hósszú időmn át fenntartott energia-támogatási rendszerét).
 
Orbán szavait komolyan kell venni, mert azt írja le, milyen réseken próbál majd előrenyomulni, mint miniszterelnök.
 
De ebből nem olvasható ki a fennálló kapitalizmus felforgatásának a szándéka. Feltűnő ugyanis, hogy mennyivel plasztikusabban tudja leírni az általa bírált világot, mint azt, amelyet helyette akar kialakítani.  
 
Talán egyfajta államkapitalizmus képe bontakozhat ki abból, amit mond. De mi is ennek a gyakorlati értelmezési tartománya? Egy felpumpált Magyar Fejlesztési Bank. Ez egyébként már ma is létezik. Egy politikailag az uralkodó koalícióhoz közelálló emberrel. Ma már ez is van, csak az utódnak a neve változik majd meg. Nagy állami tulajdont kezelő holding vagy holdingok? A Nemzeti Vagyonkezelő ma is az – Orbán alatt esetleg majd nem privatizál, hanem megtartja a vagyont és gazdálkodik vele.
 
Ó, nem gazdálkodni fog ezekkel, hanem a politikai klientúrát erősíti majd. Hát, ilyet láttunk már a mostani szoci kormányzás alatt is. Nem azt hallom üzletemberektől, hogy az állami vagyon kezelését ma is minden kapcsolatra tekintet nélkül lehet megszerezni.
 
 
Szóval, szerintem viszonylag kicsi a mozgástér bármilyen központosított, államilag dominált, irányított kapitalizmus kialakítására. Nem nagyobb, mint ami most is létezik már.
 
 

57 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr91258680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tengertánc (törölt) 2009.07.21. 13:34:38

Orbán semmi mást nem akar, mint egy oroszos, amolyan Putyin-féle "demokráciát" idehaza is.

Sötét korom 2009.07.21. 13:35:50

Szerintem nagyon elbonyolítod Orbánt, aki szerintem nagyon egyszerű lélek.

Nem tőkeellenes, csak külföldi (tőke) ellenes. A külföldi ugyanis őelőle (és a köre) elől lop. Ez nem kell.

Állami annyiban, amennyiben segíti a lenyúlás(á)t.

Versenypárti, amennyiben segíti a lopott cuccok működtetését (pl. bányái).

Én azt hiszem, értem Orbánt.

Anselmo 2009.07.21. 13:46:04

Olvassunk inkább Playboyt.

Meggyes a hibás · http://meggyesahibas.blog.hu 2009.07.21. 13:51:54

Az a baj, hogy mást mondanak és mást csinálnak.
Esztergomban már-már kommunista módszerek mennek.
Meggyes pl. rendre megvalósítja azt, amit a Fidesz elítél.
Privatizálunk (sőt! TSZ-esítünk), NEM az adócsökkentésre, narancs-gárda megalapítása, a Fidesz által hangoztatott CSALÁD megcsúfolása (lásd: asszonyverés: meggyesahibas.blog.hu/2009/07/02/az_elso_feleseg_sem_uszta_meg_meggyest )

Orbán pedig csendben szemethuny mindezek felett.

yanchi345 2009.07.21. 13:52:12

"bármilyen központosított, államilag dominált, irányított kapitalizmus kialakítására."
És megalakítjuk a Kínai-Magyar Kommunista Népköztársaságot. Mert az Orbán-féle modell Kínában létezik és virul. Kevesek gazdagodnak az életben maradásért harcoló tömegek munkájából. Ami jó. Ha a kevesek közé tartozunk. És az Orbán-Torgyán kormány négy éve pont erről szólt.

Anselmo 2009.07.21. 13:56:58

@yanchi345: A Kínai-Magyar Kommunista Népköztársaság nekem is tetszik, senki nem merne velünk szórakozni a környéken :)

mig8 (törölt) 2009.07.21. 13:59:35

A MOL-hoz. Ez így, ebben a formában nem igaz. A MOL-t nem ő csinálta meg. A MOL önmagát csinálta meg. Emlékezz csak vissza, hogy kik voltak a MOL-vezérek Orbánék alatt kezdetben és a végén! Szerintem inkább a MOL megmutatta, hogy úgy nem lehet, ahogy a Fidesz képzeli és a Fidesz belátta tévedését.

Viszont a MOL még most se tökéletes. Folyamatosan változik és a dolgozói ezt sokszor nehezen viselik el. Néha cégen belül is nagy a pénzpazarlás, ugyanakkor néhány projekt kapcsán emgy a garasoskodás. Szóval a MOL messze nem tökéletes - bár tény, hogy még így is kiemelkedik a hazai mezőnyből.

fvipera 2009.07.21. 14:20:30

a MOL-t és a lakáshitel programot kapta a fiúktól Csányi a támogatásáért cserébe. Hernádi patkány zsoltot már Csányi tette oda.

Melchi Zadok 2009.07.21. 14:22:36

kíváncsi vagyok mikor jönnek az orbánphilek, hogy jól lekomenistázzanak itt mindenkit, aki a vezér nevét engedély nélkül a szájára veszi.

Cselo 2009.07.21. 14:31:25

Na kis kirúgott Kóczián Péter, ez a fejtegetésed eléggé sületlenre sikeredett. Csak nem a sértődöttségtől lettél hirtelen Orbán ellenes? Arra esetleg nem gondoltál, hogy Orbán Viktor a nemzeti érdekek megvédésére gondolt, a multinacionális nagytőke ellenében? Persze most megint sikerült egy jó kis Orbán ellenes blogot beindítíni, ami valójában - ha nem szó szerint - de azt a szoconista-liberális érvpufogtatást ismételgei, ami szerint "Orbánnak nincs programja". Mert hogy ez a blog valójában erről szól. Persze Kóczián tudja, hogy Orbánnak/FIDESZNEK van programja, csak úgy tesz, mint aki nem tudja. Csak hogy legyen megint min csámcsogni. Hát jó csámcsogást, rövidesen Magyarország Miniszterelnökét úgy fogják hívni, hogy Orbán Viktor és akkor majd visszatérhetünk erre.

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.07.21. 14:32:45

Szipi-szupi, ma már a 2. Orbán fikázó poszt Index címlapon. Beindult a médiahenger rendesen...

HRSpike 2009.07.21. 14:38:15

@Cselo: Írd már le nekem Orbán programját akkor. Elég 4-5 pont. Kiváncsian várom.

Rá Dios 2009.07.21. 14:40:22

Ez nem Orbánt fikázó poszt, hanem eleve apologia a későbbiekre. NAGYON nem érti, aki azt hiszi, a cikkiró OV ellen van. éppen az ellenkezője történik: "Nem félünk a farkastól, nem bánt az csak megkóstol."
OV-nek nincs gazdaságpolitikája. Minél többször szólal meg e tárgyban, annál fájdalmasabban igazolja ezt. Sem tudása, sem kultúrája nem elég, de kemény és következetes. Ha felismeri, ki mihez ért, nem baj, ha ő nem ért a részletekhez. Államban, országban gondolkodva akár eredményes is lehet. Ha ebből valami nem lesz meg, akkor rosszacska diktatúrácskánk lesz. Talán nem. Nem kívánom, csak reménykedem, mert jönni jön.

Tengertánc (törölt) 2009.07.21. 14:43:59

@Cselo: na, már kellett egy ilyen agymosott, fideszes kis csaholó kutya is.:) Dobjuk neki a csontot.

mojszipupi 2009.07.21. 14:45:52

Orbán egyetlen dolgot akar. Minden eddiginél nagyobb hatalmat!!! És ezt már nyíltan vállalja is, mert a győzelmük biztos. Az orbánista nép pedig mintha nem hallaná az általa mondottakat asszisztál egy központosított állam kiépítéséhez. Halihó emberek, miért vagytok ennyire vakok és naívak??????? Egy, hangsúlyozom EGY megoldási javaslatot se hallotunk tőle se a válság kirobbanása előtt se utána. Éljen a populista lózungkormány, mert amit a vezér mond szent.......siralmas vég vár erre az országra ha ilyen kijelentéseket egy felelős politikus megengedhet magának és nem mellesleg elsöprő támogatottsággal.... :((((((((((((((

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2009.07.21. 14:46:11

@Blazzo: miért bántod? Nem elég neki az, hogy ilyen?

Cselo 2009.07.21. 14:47:10

@Blazzo: vau-vau, gyere, hadd harapjak a seggedbe! :-)))

Art Mooney 2009.07.21. 14:51:03

kedves ballib gyulolkodok es megelhetesi rettegok, tessek, itt a pelda, h lehet a patasorbant kulturaltan, tenyszeruen, fontos problemara ravilagitva is kritizalni.

igenyesseg es demokratikus minimum kerdese az egesz.

Cselo 2009.07.21. 14:51:40

@Rá Dios: Persze Medgyessinek, Gyurcsánynak, Bajnainak van gazdaságpolitikája és tudása, valamint kultúrája! Hát igen, hogy egy zavaros szóképpel éljek: ennek köszönhető, hogy szárnyal a magyar puma. :-DDD

szempontpuska 2009.07.21. 14:52:48

mi egy kicsit más következtetésre jutottunk Orbán 12 pontjából: orulunkvincent.blog.hu/2009/07/16/orban_tizenket_pontya

Rá Dios 2009.07.21. 14:54:14

@Cselo:
Mutatós reklámfüzet, de nem program: Programhoz helyzetelemzés, célkitűzés és az eszközök időzített hozzárendelése kell.

Cselo 2009.07.21. 14:55:34

@mojszipupi: mondd, te szoktál kártyázni? És ha igen, akkor előre kiteríted a lapjaidat az ellenfeleidnek? Miért is kellene Orbánnak megoldási javaslatokkal előállnia konkrét ügyekben/dolgokban? Netán rosszult tudom, hogy a szocik vannak a kormányon, vagyis nekik kellene kormányozniuk? Majd ha Orbán lesz a kormányon, biztos lehetsz benne, hogy pontosan tudni fogja, hogy mi a teendő. E miatt senki ne aggódjon. Inkább azért kellene aggódni, amit a libás csinál, ti. a bandájával módszeresen ellponak mindent a hátralevő idejük alatt, ami mozdítható.

Rá Dios 2009.07.21. 14:56:19

@Rá Dios: Sorry, ANNYIRA nem rossz...

Rá Dios 2009.07.21. 14:57:53

@Cselo: "..a libás csinál, ...a bandájával..."
Imádom az árnyalt, találó érvelést. Ütős, ütős...

Cselo 2009.07.21. 14:58:22

@Rá Dios: amiben cionszociálliberálisok ugye kiválóak, vagyis helyzetelemzésben, célkitűzésben és az eszközök időzített hozzárendelésében. Ezért van az, ugye, hogy pillanatnyilag Magyarország gazdasági helyzete olyan kiváló? Vagy mégsem?

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.07.21. 15:03:01

FONTOS!!!!!

Most tudtam meg, hogy Orbán titiokban klónhadsereget épít, és a galaxist le akarja igázni!

Cselo 2009.07.21. 15:03:35

@Rá Dios: a libás a bandájával semmi esetre sem sértőbb kifejezés, mint amikor egyes liberálisok Orbán Viktort törpecigányozzák, a Szent Koronát smicisapkázzák, vagy a Szent Jobbot húscafatozzák. Sőt, a libás megnevezés kifejezetten árnyalt egy olyan személy esetében, aki milliárdokat lopott el másoktól, sokakat öngyilkosságba kergetett, majd Cipruson adóelkerült, miközben szakértőnek kiáltja ki magát, aki aztán tudja a tutit, tudja, hogy mit kell tenni, helyzetelemezve, célokat kitűzve.

Raw 2009.07.21. 15:06:12

@mojszipupi:

Siralmas vég? Azt hittem azon már túl vagyunk :) Vagy én egy másik Magyarországon élek? :)

Sötét korom 2009.07.21. 15:07:28

@Cselo: Nagyon gyenge érvnek tartom OV-t a szoclib-ek szapulásával védeni.
Megkockáztatom: a szoclib lejmenetben erősen benne van OV 2002-ig tartó ténykedése (megmutatta ugyanis, hogy MINDENt meg lehet tenni büntetlenül).

OV védelmében: ő sem lesz rosszabb, mint a szoclib. Hasonló lesz hozzájuk sok tekintetben, de sok mindenben más. Izlés kérdése, ki melyiket szereti.

szempontpuska 2009.07.21. 15:08:13

@Cselo: mindegyik bunkóság, en block. punktum :-)

2009.07.21. 15:09:39

@mojszipupi: ébresztő!

1. minden politikus a hatalmat akarja, ez mindig is így volt... gondolom ez is új neked.
2. miért, a gyurcsány mit akart idáig?

seggfej

2009.07.21. 15:10:59

egyébként már megint kiforgatják OV szavait. Kálmán Olga interjúban elmondta a programját: addig semmit sem tud mondani, amíg a valódi számokat nem látta (no ki is titkolta el a költségvetést?)

seggfejek

indapasssucks 2009.07.21. 15:15:21

nyugi, Orbán semmit nem akar tőled. Be is baszna, ha hinne ilyen inyencségekben, amiket puffogtat.
Csak a hatalom meg a pénz.
Ennyi.

Cselo 2009.07.21. 15:18:14

@Sötét korom: Én meg nagyon gyenge dolognak tartom Orbán Viktort előre fikázni, akkér, amikor nem ő kormányoz. Nagyon uncsi már, hogy minden szocibarát úgy áll a dologhoz, hogy hát igen, a szocik elkúrták, na de hát az Orbánt aztne, azt soha, az csak és kizárólag rossz lehet, az maga a patás ördög. Hogy miért? Hát csak, mert, azért .......

mojszipupi 2009.07.21. 15:28:23

@Bölcs Ész: Menj vissza kicsit a történelembe és talán megérted mi a különbség a hatalom és a központosított hatalom között.....még mielőtt sértegetnél olvasd el mire reagálsz legalább

Sötét korom 2009.07.21. 15:32:42

@Cselo: OV-t nem előre fikázom/fikázzuk, hisz ismerjük jól, régről. Nekem semmi meglepetést nem fog tudni okozni (remélem).
Orbán nem a patás ördög, de az a véleményem, hogy ténykedése az ország számára katasztrofális (volt és lesz is).

Azt hiszem, jogom van a véleményemhez, de elfogadom, ha valakié más.

2009.07.21. 15:34:24

@mojszipupi: hja, mert a gyúrcsány semmi ilyesmit nem csinált.

a magyar meg az már olyan fajta, hogy ismeretlen fogalom számára a demokrácia, önállóság és felelőségviselés. utólag meg úgyis megszereti a diktátorait (Ferenc Jóska, Horthy, Kádár). ; )

mojszipupi 2009.07.21. 15:38:18

@Cselo: A felelős politika az ahol érvek és ellenérvek csapnak össze. Érveket hallunk balról (más kérdés hogy milyenek) jobbról semmit. Az nem megy hogy balról azt mondják "fehér" jobbról meg azt h "a fehér az szar" mert ezuek közül nem tudok választani mégha nem is szeretem a fehéret..................

states 2009.07.21. 15:41:21

Mi lesz ezzel a sok zsebzsenivel, ha Orbán egyszer nem lesz? Mielőtt írni akarnak, legalább egy órát bele kell feccölni majd az anyagba, mert kapásból képesek leírni ugyanazt, amit most már hetente és hét éve...

Sir Nyű 2009.07.21. 15:41:46

Az allami vagyonkezelo holdingok ugyeben erdemes mostanaban odafigyelni Ausztriara, ahol egyre-masra buknak ki egeszen erdekes dolgok. Pl. a kincstar elhazardirozott 300, rossz esetben 600 millio eurot, meg az osszes nagyberuhazasnak felbukkan ugyanaz a ceg ilyen-olyan minosegben. Es mit tesz isten, az egyik epitkezesnel (Skylink Schwechaton) haromszorosara nottek a koltsegek (ez honnan is ismeros?), mikozben a legitarsasag gyakorlatilag csodbe ment. Mind allami penz, vagyonkezelo holding, ilyesmi. Es ez meg nem is minden.

Roltii 2009.07.21. 15:47:10

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár":
akkor nem csak én vettem észre:D mi lesz később...áággh

ügyfélszolgálatos 2009.07.21. 15:52:16

@Cselo: Normális országban az ellenzék előáll a megoldási javaslatokkal, mert nem azt nézik feltétlenül, hogy neki jó, hanem azt is ami az országnak. És ha azt nem ők hanem a kormány csinálja meg az is jó nekik, mert lehet arra hivatkozni, hogy ők javasolták. De valószínűleg ez úgy sem érted meg.

Cselo 2009.07.21. 16:09:39

@ügyfélszolgálatos: te nem vagy tisztában a politika és azon belül a többpártrendszerre alapuló demokrácia lényegével. A többpártrendszer lényege, hogy a pártok hatalomra akarnak kerülni és hatalomra jutva pedig kormányoznak. Eközben a hatalomra nem jutott ellenzék bírál. BÍRÁL! Érted? Nem társszerző, sem nem társtettes, hanem kritizáló ellenzék. A hatalomgyakorlás és kormányzás felelősségét a világ egyetlen demokráciájában sem vállalja magára az ellenzék, ugyanis az ellenzék a következő választáson nyerni akar. Ez a politikai váltógazdálkodás lényege, erről szól az egész és nem pedig az oldjukmegegyüttféle katymazról. De valószínűleg ez úgy sem érted meg.

gzsigri 2009.07.21. 16:16:46

@mojszipupi:
Kifejtenéd kérlek mit értesz azon hogy Orbán Viktor minden eddiginél nagyobb hatalmat akar?

Ahogy én látom egyfelől ő és a FIDESZ megkapja ezt a következő választásokkor automatikusan. Pillanatnyilag akarnia sem kell. Hiszen annyira népszerűtlen az összes többi párt, hogy a választók rájuk fognak szavazni.

Ugyanakkor számomra az sem lenne meglepő, hogy Orbán Viktor és a FIDESZ törekedne arra, hogy minél több szavazatot kapjon és több parlamenti mandátummal rendelkezzen. Minden pártnak ez a célja. S mint mondtam ők most ezt szinte ajándékba kapják. Egyszerűen csak kivártak.

Sötét korom 2009.07.21. 16:19:21

@Cselo: Igen, ez helyes álláspont. A kormányt a tettei, az ellenzéket pedig a bírálata alapján kell megítélni.
Pártokat pedig a társadalomfilozófiájuk, jövőképük és programjuk alapján.

Úgy látom, lassan kialakul a közös nevező.

Sötét korom 2009.07.21. 16:22:56

@gzsigri: Itt a probléma abban áll, hogy vki a nagy hatalmát mire akarja használni? Netán az egész rendszert, ad abszurdum a parlamenti demokráciát akarja megváltoztatni? Elvileg megteheti ezt is.
De az ennél kevesebb is lehet még nagyon sok/problematikus.
Nem szeretnék tippeket adni...

gzsigri 2009.07.21. 16:30:53

Sajnos hogy mire használja a hatalmát azt már valóban kevéssé tudjuk befolyásolni. Ha egyszer már neki adtuk azt a hatalmat, nincs nagyon visszaút. Ez látszik a jelenlegi kormányzáson is. Nincs beleszólás, eldönti a párt kongresszusa.

Ugyanakkor bármit mégsem tehet meg sem ő sem pedig a FIDESZ. Vannak törvények, van Európai Unio aminek tagjai vagyunk. Ugyanakkor van nemzetközi nyomás, sorolhatnám.

De, hogy tényleg a parlamenti demokráciát akarná megváltoztatni azt erősen kétlem.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2009.07.21. 16:38:13

@melchi zadok: a hozzászólásodtól számítva 9 percen belül megjött ez első... :S

Igazad lett.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2009.07.21. 16:40:28

@Cselo: nem az ellenfeleinek kellene, hogy kiterítse a kártyáit egy politikus, hanem a közvéleménynek...

mojszipupi 2009.07.21. 16:41:33

@gzsigri: Tusnádfürdőn kifejtette mit szeretne. Az állami szerepvállalás növelése ellenemond minden józan piaci felfogásnak (ezt had nem részletezzem remélem azért tisztában vagy vele) segítségére van viszont a személyes befolyás és gyarapodás elősegítésére. Csak a bibi az h ez nem az ország hanem a saját érdeke. Komolyan mondom ha az ország érdekét szolgálná egy szavam se lenne rá mivel nem vagyok egyik oldal szimpatizánsa se.

gzsigri 2009.07.21. 17:28:31

Nem tudtam mit mondott Tasnádfürdőn, de most utánanéztem és megnéztem, meghallgattam, elolvastam. Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem rá.

Szerintem elég tisztán beszél és az európai politikai változásokról. Ezek egy részéről egyébként részben én már olvastam tavaly decemberben a The Econimist-ban. Csak sajnos azt az újságot nem rég elhasználtam csomagolásra a költözéskor. Pedig most nagyon szívesen elővenném! (Ahogy nem rég kezembe akadt egy régi Narancs cikk a Jobbikról. Azzal is de mellényúltak így utólag elolvasva!)

Miért lenne nem az ország hanem az ő személyes érdeke az miről beszél? Pontosan arról beszél, hogy mit kell csinálni, mit csinál most Európa. Mindenki egy kicsit a nemzet, haza felé fordul, szeretné kicsit irányítani a gazdasági eseményeket nem a véletlenre vagyis a tőkére bízni.
Természetesen nem tud bármit megtenni, hiszen a tőke nem hülye. Oda megy ahol profitot termelhet.
Viszont ki kell zárni a tőkét azokról a helyekről ahol árthat.

Sorrel 2009.07.21. 20:34:57

Nekem inkább úgy tűnik, hogy a magát szocialistának, és liberálisnak mondó kormány az elmúlt években mindinkább, minden szektorban erősítette az állam befolyását, és inkább adminisztratív eszközöket vetett be a piaciakkal szemben, hogy az általa közjónak tekintett helyzetet elérje - nemigen tudnék mondani ágazatot a járműgyártástól, a felsőoktatáson át az agráriumig, ahol nem ezt tette volna. Az más kérdés, hogy retorikájában a piacgazdasági megoldások mellett érvelt, de ritkán élt vele, és félszívvel: olyan helyeken privatizált például ahol az állami monopólium helyett csak a tulajdonos személye változott. Ezt egyre kevésbé képes finanszírozni, átlátni, ugyanakkor - mivel túl sokat költ a jómódúakra - nem marad pénze a leszakadók felemelésére. Akárki is lesz a kormányfő, nagyon szűk a mezsgyéje, és egyre inkább a globalizációs folyamatok határozzák meg mozgásterét - még, ha joggal dühös is erre. Ezért természetes, hogy kevés az őszinte szó, hiszen minden politikai erőnek be kellene vallania, hogy rosszabb lesz és meg kellene neveznie azokat a társadalmi csoportokat, akik bizonyosan vesztenek. Ilyet - különösen, ha ezek tábora széles, és természetszerűleg sok bennük a befolyásos - csak nagyon nagy vészhelyzetben szokás tenni, ráadásul ezzel bizonyítva, hogy nincs csodagyógyszer, ami a választót arra a következtetésre is juttathatja, hogy ezzel az erővel bármilyen más politikai formációt is választhatna. Ezért normális esetben mindenki arra játszik, mint Piszkos Fred, hátha elhiszik, hogy pisztoly van a zsebében, nem alma. A profitot termelő tőkét ugyanakkor mindenkinek nehéz kizárnia, hiszen emberi alaptermészet az önzés, és előbb-utóbb minden profittal kecsegtető vállalkozásról kiderül, hogy az állami tulajdon inkább csak a menedzsmentet erősíti (felmérés szerint a német állami tulajdonú cégek menedzserei és munkavállalói keresete között a különbség nagyobb, mint a magántulajdonban levőknél) a tulajdonos kárára, de ez a munkavállalóknak nem sokkal jobb - a kényelmesebb életet árnyalja az alacsonyabb fizetés. Az is kétségtelen, hogy a multinacionális cégek minden versenyelőnyükből fakadó önzésük okozta rossz tulajdonságaik mellett a világon mindenhol sokkal jobb közteher-fizetők, mint a hazai kisvállalkozások - hát ennyiben nemzetfelelmelő tevékenységük is aktívabb, még, ha nem is ennek tudatában teszik.

Thulsa Doom (törölt) 2009.07.23. 21:02:47

Nem mindegy, hogy ma Orbán mit ellenez, vagy mit támogat? Holnap úgyis az ellenkezőjét fogja mondani, ha a kampánytanácsadói azt mondják neki.
Orbán szavait elemezni kb. annyi értelme van mint egy lókupec cigányét.
süti beállítások módosítása