Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Orbán értékei

2009.09.26. 11:32 Kóczián Péter

Orbán Viktor egyet elért a hosszú ellenzéki időszakban: senki nem vádolhatja azzal, hogy ne lennének értékei, s azokért ne állna ki.

Még aki hatalommániásnak véli, az is kénytelen elismerni, hogy vannak értékei, s ezek mellett a végsőkig kitart. Akár azon az áron is, hogy sorozatosan veszít a választásokon, s a politikai mozgástere táborán belül csökken, pártján belül pedig meginog.

Bethlen István arról volt híres, hogy angolnaként mozgott a húszas-harmincas évek politikai csoportjai között, miközben acélos elszántsággal építette ki és tartotta fent a jobboldal általa elképzelt egységét.

Orbán Viktor viszont egyáltalán nem rugalmas. Politikusként erős ideológiai várat épített magának. Személyes jellegűt, de ez a Fidesz politikáját is meghatározza. A Fidesz monopol helyzetének biztosítására törekszik, s ezért a politikai hasznosság logikáján szemlélve mindent feláldozott. Nem számított, hogy választást veszít, nem számított, hogy az MDF-et átlökte a szocialista párt oldalára, s az sem, hogy a Jobbik vezetői jó ideig a személyes jóváhagyására játszva politizálhattak (hiszen a nevével fémjelzett kisebb politikai csoportban voltak tagok).

Orbán Viktor – és Kövér László – a Fidesz-ben szinte egyedül és legyőzhetetlen makacssággal képviselik a Fidesz szuverenitásának megvalósítására törekvő koncepciót. Makacsságuk sokba került: szinte minden önálló elképzelést valló politikussal szembekerültek, Pokornitól Áderen át Kósa Lajosig az értelmiségi holdudvarban fontos Schmidt Máriáig. S mindegyikkel e koncepció miatt kerültek ellentétbe; Áder a Fideszt mint pártot védte Orbán grandiózus győzelemgyári elképzelésével szemben.

Ebben a vitában már rég nem a hatalmi szempontokról volt szó. Pokorni, Schmidt Mária, Áder nem Orbánt és Kövért akarták letaszítani a pozíciójukból, s nem száműzni akarták őket, hanem a Fidesz politikájának, azaz Orbán meggyőződésének a befolyásolására törekedtek. A konfliktusok azt tették világossá, hogy Orbán végtelenül makaccsá vált.

A makacsság nem Orbán diktátorságára utal, hanem arra, hogy egy rendkívül erős vízió vezérli a Fidesz első számú politikai vezetőjét.  Ezt az elképzelést tűzön-vízen át megvalósítja. A választói között elképesztően erős karizmatikus ereje van, s ezért kibillenthetetlen, politikai elképzelési és retorikája pedig annyira befogadó jellegű – olyan széles sávban képes értelmezni kurrens témákat-, hogy a jobboldal majd minden árnyalata benne megtalálja a hozzá legközelebb eső gondolatokat.

A populizmus

Teljesen félrevezető Orbán populista megközelítését és retorikáját kijátszani Orbán meggyőződésével szemben. S teljesen felesleges a populizmus szóval degradálni a működését. Akik a populizmus vádjával intézik el, azok megspórolják maguknak Orbán Viktor működésének és befolyásának vizsgálatát. Populista, tehát negatív hős, tehát rossz, tehát buknia kell -, kritikusai körülbelül így építik fel magukban Orbán kritikáját.

A populizmus Orbán esetében nem más, mint a hatalom megszerzésének eszköze. Eszköze, s nem lényege. Orbán Viktor megtanulta – ha más nem, a sorozatos választási vereségek hatására -, hogy a választókat kell megnyerni. Miután nem népnevelő, hanem a gyakorlati döntések alakítója, a nép lélek átalakítása nem a feladata. Ha eredményes akar lenni, akkor a választást meg kell nyerni, ehhez pedig a választók elvárásait kell kielégítenie.

A virtigli jobboldali

Orbán az évek során virtigli jobboldali politikussá vált. Leginkább konzervatívvá, de erős liberális beütésekkel, azaz liberális-konzervatív politikussá. Szabad verseny párti, tulajdonos-osztály –párti, középosztályi tulajdont erősítő politikus, aki azonban a liberalizmus kritikájában gondolkodik. E kritikának két forrása van. Az egyik a konzervatív filozófiai kritika a liberalizmus értéknélküliségéről, semlegességéről, a másik forrás pedig a magyarországi helyzet értékelése.

Orbán számára egy részt adottság, másrészt feladat, hogy a középosztályi létében akadályoztatott társadalmi rétegek helyzetét kezelje. Adottság ez, amennyiben nélkülük nem tud választást nyerni; s feladat, amennyiben a középosztály bővítésének ez a réteg az egyik forrása.

A liberalizmus konzervatív kritikája hosszú hagyományokra megy vissza, s csak a személyes szabadság biztosításában és annak közvetlen védelmében ért egyet a liberálisokkal. A konzervatívok abban már eltérnek, hogy a személyes szabadságot az individuális biztonság (angolszász konzervatívok) vagy pedig a közösség ( európai konzervatívok) fenntartása biztosítja.

Ezen felül ideológiájuk jelentős részét a liberális alapelvek kritikájára alapozzák. Mindent a „vajon mi?” kérdésére alapoznak: vajon melyek a velünk született szabadságjogaink? vajon mi a szabadság egyáltalán? vajon mi törvény ereje? vajon mi az erkölcsi biztosíték, ha Isten nincs vagy léte nem fontos? vajon mi is az individualizmus? vajon mi a korlát az emberi lét esendőségében?

Orbán Viktor kicsit mereven mozog ezekben a problémákban. Végül is gyakorlati politikus, aki a benne feszülő kételyek és kérdések gyakorlati politikai megválaszolása során jutott el ideológiai mankók kereséséhez, egy olyan közegben, amely maga is iskolázatlan és tanácstalan az e kérdésekre adott válaszokban.

Öreges és horthy-korszakos a válasza? nos, azért mert a konzervatívok utolsó nemzedéke – amely szabadon és informáltan alkothatott – a ’45 előtti rendszerben élt, s a hazai konzervatív gondolkodás nyelve és tematikája még nem zárkózott fel. A konzervatív fórumok, amelyek az ideológiát formálhatják – könyvkiadók, folyóiratok és internetes lapok – csak az utóbbi időben kezdték el formálni a hazai gondolkodást, s hatásuk egyelőre korlátozott.

Ami Orbánra vonatkozóan biztos, az a makacs értékőrzés.  A Fidesz vezetője a kommunista korszak antipólusát kereste, azt a világot, amely a kommunista, majd pedig a baloldali és szociálliberális ( ba-liberális) gondolkodásmód alternatívája lehet. A magyar szellemtörténetben ez a  korszak 1945-ig létezett, s  Orbán ebben a korszakban találta meg az utolsó, számára hiteles ideológiát, értékeket. Számára és a konzervatív, jobboldali emberek számára a kommunista ideológia, s a baloldali ideológia fölösleges kitérő volt, amely nem mozdította előre a világot.

Orbán Viktor az idők során egyre makacsabbá vált a saját értékeinek védelmében.  Politikusként sok hangon tud játszani, de idővel a személyes meggyőződését alkotó elemek egyre erősebbé váltak. A hajlékony és érzékeny útkeresése szilárd, makacs meggyőződéssé vált, amelynek politikai célja egy önrendelkezéssel bíró középosztály megteremtése. Ideológiája egy antikommunista mag köré szerveződő elképzelés, amelynek lényege, hogy az 1945 után megszakított polgári fejlődést vissza kell állítani. Orbán nem fogadja el, hogy ez lehetetlen. S ha lehetetlen is, akkor is ez a kiindulópontja. Ebben öncélúan makacs.

A világnézete konzervatív, amelyet a vallásos érzület és a vallás iránti érdeklődés színez, de nem határoz meg. Orbán Viktor, ha vallásos is, politikai elképzeléseiben csak számol a vallásos érzülettel, de nem épít arra politikai ideológiát, s filozófiai nézeteit nem ez határozza meg. Orbán cselekvő politikus, akinek praktikusan értelmezhető elképzelésekre van szükség. Ennyiben a vallásos nézetek számára magánügynek számítanak.

Orbánra a konzervatív gondolkodóknak az emberi természetre, az emberi tudás és megismerés csalfa természetére vonatkozó megfigyelései, a rezervált szkepticizmus egyfelől és a vérében levő aktivista mozgáskényszer, a meg nem szűnő tenni akarás másfelől az, amely hatással volt és van. 

Ami ebből látszani fog, az egy olyan felszín, amelyet Tóta W keresztény-nemzeti kurzusnak tart. A konzervatív ideológiai tömegkulturális hagyománya ez, amelyet azóta sem váltott fel semmi. De Orbánt nem lehet erre leegyszerűsíteni.  

 

64 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr801408275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-d(-_-)b- 2009.09.26. 15:40:44

@Kóczián Péter,

Szerintem meg inkább menj haza és kapáld meg a kertet, elmélkedj a karosszékedben vagy bármi, csak ezt a politikai típusú újságírást fejezd már be.

A szokásos Zorbán-fóbiákat más nagyon sokszor nagyon sokan felsoroltá, mindannyian tudjuk, hogy Zorbán hatalommániás, azt is tudjuk, hogy bármit megtesz a hatalom megtartásáért, hiszen most is azt teszi nyilvánvalóan immár lassan 8 éve.

Már rég tudjuk, hogy populista is, és bármit megtesz a szavazatokért, akár még az államháztartási adatokról is hazudik egy választási győzelemért.

Rég tisztában vagyunk vele, hogy fasiszta náci is, hiszen egyszerűen és impotensen képtelen betiltani az immár nyolc éve rendszeres szélsőjobbos megmozdulásokat.

Talán csak azt felejtetted ki, hogy fasiszta náciként még egy ordas cigány is ...

További szép napot.

ertzuiop 2009.09.26. 15:46:41

Orbán egy faszjancsi, a fidesz&mszp&szdsz víztrágyának pedig már rég a Fekete-tengerben lenne a helye.

SándorSzabolcs · http://karma.blog.hu 2009.09.26. 15:55:00

@-d(-_-)b-: alapfokú szövegértési problémáid vannak azt hiszem. Elolvastad egyáltalán?

Érdekes írás, lehet vele vitatkozni itt-ott, de legalább gondolatébresztő.

netsrot5 2009.09.26. 15:58:01

Előbb utóbb csak lelővi valaki ezt a gonosz törpét. Az ilyeneknek ez a végük!

dezspet 2009.09.26. 16:01:27

@-d(-_-)b-: szerintem felületesen olvastad el a cikket.

ertzuiop 2009.09.26. 16:07:44

Jobboldali szavazőként 3x szavaztam Orbánra/ fideszre.
2006-ban azonban Orbán is megbukott. Plusz 2 elveszített választással illene koccolnia,és elgondolkodnia, hogy mire alkalmas.

A többnyire vesztes dicsőséges nagyvezér, egy rakás szerencsétlen birka felett (fidesz).

Wallstreetbull 2009.09.26. 16:15:55

De nem baj, mert Orbán Viktor lehel egyet a gazdaságra és azonnal lesz egymillió új munkahely. Meg a kolbász is kerítésből lesz.

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.26. 16:17:16

@Wallstreetbull:
Khmm. Az az egymilla már megvan. Csak épp fekete. De ne zavarjon . ;)

GONOSZ 2009.09.26. 16:20:03

Nem orbán, vagy más vele szemben álló nagyfejű a gond! Hanem az, hogy az egész ország néhány száz parlamenti képviselő és az ők klientúrájának a kiszolgáltatottja. Fizethetnek téged karakterek után, vagy órabérben, tök mindegy, látszik, hogy demagógiából okos-nagyon okos vagy kóczián.
Egyébként pedig egy kis pöcs, aki nem lát tovább mint a következő választási kampány. Remélem pénzért csinálod, mert ha nem akkor kezeltesd magad!! seggfej!!

Wallstreetbull 2009.09.26. 16:22:59

Nah mindegy. Fideszre szavazni olyan mint Mónika showt nézni. A többség nézi, de letagadja.

is 2009.09.26. 16:25:08

@dezspet: sőt, direkt nem olvassa el. a sját fejéből böfögi fel a dolgokat.

@poszt: nem úgy van az. a lerásból úgy tűnik ki, hogy orbán valami szándékos úton, aktívan jutott el arra a pontra, ahová. de a történelem, az adatok ezt nagyon nagy ívben cáfolják. Orbán akart tandíjat (tipikus polgári hozzáállás), de Bokros és Horn Gyula ellenében 5 perc alatt feladta. Orbán akart többiztosítós rendszert (benne volt a FIDESZ pártprogramjában 1998-ban), de aztán inkább a népszerűség iránti praktikus igény győzött.

Orbán ideológiáját valójában a 'menekülő-játék' modelljével lehet leírni. A 'menekülő-játék' a kitaláltam-egy-számot 1 és 1024 között, és találd ki játék. Legfeljebb 10 kérdésből mindig meg lehet találni bármelyiket, de a helyzet az, hogy valójában nem gondoltam semmilyen számra, hanem a kérdések alapján változtatom, hoyg mire is gondoltam, hogy minél tovább kitartson, hogy tényleg kelljen a 10 kérdés.

Orbán 1994-ben nem azért ment át a jobboldalra, mert aktívan ezt gondolta, hanem mert arra menekült. Nem azért úsztatta végig a koronát, mert az nagyon tetszett neki, hanem mert arra menekült, hogy az egyház támogassa. egyáltalán semmi tudatos nem látszik, és ezt a hülyenépszavazás mutatta meg. amikor nyertek, azt sem tudták mihez kapjanak. Megmondta Tölgyessy is, hogy most is ez van. Orbánnak fingja sincs, mit fog csinálni az országgal, amikor megkapja.

Pont ez a baj Orbánnal, hogy csak sodródik. Faszok ezek a szocik, de csak kikínlódták az autópályákat, ők hozták az autógyárakat (most éppen a Mercedest, amit majd Orbán nagy csinnadrattával ad át 2012-ben), csak ők engedték oda Bokrost, csak ők engedik most Bajnait. valami stratégia a nagy faszságokon túl csak látszik. De mi látszott Orbánnál: élményfürdő? stadionbeléptető? dupla minimálbér? lakáshitel? melyik vitte előre az országot?

A világnézettel tele a tököm, akár FIDESZ, akár MSZP, akár Jobbik. Én egy rendkívül pragmatista ember vagyok, nekem a gazdaság beszél. Azt 2001-2006 között három kormány megfojtotta. Az egyik kormány Gyurcsány volt, a másik Medgyesi. A harmadik Orbán. Medgyesi eltűnt, Gyurcsány hátra arcot csinált (fejben és szóban, cselekedetben nem volt elég erős), de már eltűnt. Orbán szentül hiszi, hogy jól csinálta, és a 2001-2002-es szörnyűséget akarja folytatni. És ez Magyarországnak minden lesz, csak jó nem.

Minimal · http://www.autostat.hu/markatoertenetek/7-markatoertenetek/346-opel 2009.09.26. 16:25:15

miféle írás ez? "Orbán Viktor egyet elért a hosszú ellenzéki időszakban: senki nem vádolhatja azzal, hogy ne lennének értékei, s azokért ne állna ki. " <-- mivan?? ne vicceljünk már!

combo 2009.09.26. 16:26:51

Nekem nem Orbánnal van bajom, hanem azzal az Orbán-kultusszal, ami a "jobboldalon" megy (Vik-tor-Vik-tor). Meg úgy általában a jobboldal fanatikusságával (Esti zsolozsma Rákay Fülöppel a HírTV-ben).

"A populizmus Orbán esetében nem más, mint a hatalom megszerzésének eszköze."
Ez meg a magyar népről elég lesújtó látlelet, hogy csak populizmussal lehet itt választást nyerni. A populista az én szememben hazudik, mert maga sem hiszi el mondandója fontosságát. Innen már csak egy lépés a direkt hazugság (ld. Gyurcsány).

is 2009.09.26. 16:27:06

@is: és akkor Orbán tovább fog menekülni, és senkinek fingja se lesz, hogy merre. Elszabadult hajóágyú ő, ez a probléma, semmi más.

zsoltix 2009.09.26. 16:28:17

En ebbol egy szot se ertettem. Lehet, hogy be kene iratkoznom egy kereszteny-nemzeti kurzusra? :)

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.26. 16:28:30

@is:
Köszönjük "is". Megvolt a mai mszp áhitatod is. ;)
2006-2009. amúgy mi van ? Elvitte a cica?

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.26. 16:30:35

is:
Arról meg nem is beszélve, hogy 2002-2010. lesz az a korszak, amit a szavazók megítélnek.
Az a szép nagy szarkupac, amit az mszp maga után hagy.

Wallstreetbull 2009.09.26. 16:34:49

@Lucius Cornelius Sulla: Hát igen ez így van. A választók sajnos a 2002-2010 közötti időszakot fogják megítélni, nem azt akire szavaznak valójában. Hogy aztán 2014-ben megítéljék a 2010 és 2014 közötti időszakot. Rock and Roll never dies.

combo 2009.09.26. 16:39:57

@is: Bokrost meg Bajnait ne keverjük össze. Bokros az előtte lévő 4 év szarkupacát (á la Sulla), meg a Kádár-rendszerét (amiben azért az MSZP nagyban tevőleges szerepet játszott) takarította el. Bár soha nem szavaztam az MSZP-re, akkor igazságtalannak tartottam, hogy populista módon ütötte ki őket a fidesz (Torgyán doktorral karöltve).

Orbán max. az utolsó évben volt felelőtlen meg az elvesztett választás után ügyvezetőként (na az államférfiatlanság volt a köbön, ezzel egyébként a 100 napos programot akarta elgáncsolni, ami - sajnos - nem sikerült).

Viszont poszt-2006-Gyurcsány és Bajnai legnagyobb részben a saját szarkupacukat takarítja, amiért azért olyan nagy vállveregetés nem jár...

zsoltix 2009.09.26. 16:40:06

@Lucius Cornelius Sulla: Szerintem a szavazok igen keves szazaleka all neki ikszeles elott az elmult 8 ev ganejat atnyalazni.

kkrisztian 2009.09.26. 16:49:59

jé, egyesek még látnak különbséget mszp és fidesz tengely mentén... érdekes. számomra az egyetlen különbség az az, hogy ki van hatalmon - sajnos.

orbán "tesvérre" elsők között szavaznék, ha "pártjával" konstruktív ellenzéki stratégiát folytatva bebizonyítaná, hogy van bármi elképzelése arról, hogy mit kell itt csinálni. ha tenne valamit az országért. ha tenne valamit a dolgozó népért. jelenleg azt gondolom, hogy nem tudja. és ezzel a stratégiával próbál választást nyerni. ami nincs ugye, azon nem lehet vitatkozni. nincs program, nincs vita vagy támadási felület. ügyes...

egyetértek zsoltix-szal:
a magyar szavazó (értsd: nyugdíjas) birka. nem emlékszik, hogy mi történt 2002-2010-ig. csak arra emlékszik, amit elvettek tőle, de abba nem gondol bele, hogy miért vették el. hogy az ország sorsát közösen alakítjuk, közösen hozunk áldozatokat. nincs kivétel. (elméletileg)
mivel az mszp elvett vmit a magyar szavazótól (= nyugdíjas) ezért nem nyerheti meg a következő válsztást.
félreértés ne essék nincs bajom a nyugdíjasokkal, csak tudom, hogy milyen arányt képviselnek a szavazók között.

orbánt csak a hatalom érdekli. nem tart ki az értékei mellett, csak elcseszte az előző választásokat. bénák voltak.
pontosítok: orbán értéke a hatalom.

ez egy pr írás...
a kommentek pedig sajnos sokszor (!) mszp-s és "figyelsz"-es rigmusokat hangoztatnak. kár... :(

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.26. 16:54:39

@kkrisztian:
Én ezzel nem értek egyet. A hatalom megszerzése minden politikus számára elsődleges. Ha nem így lenne, akkor hogyan akarná megvalósítani azt, amire a választóktól a felhatalmazást kapja.
A hatalom megszerzése nem negatív dolog. Az hogy ki hogyan él vele, na az már lehet negatív : )
Orbánnak meg nem az "értékei " mellett kell kitartania. Nem hitvitára hatalmazzák fel a választók, hanem kormányzásra. Ami bizonyos elvek mentén történik.

kkrisztian 2009.09.26. 16:56:15

@combo:
Bokros SOHA nem volt mszps, soha nem volt politikus alkat. ő egy gazdasági szakember, aki rigorózus hozzáállással végig MERTE csinálni azt, amit MA SENKI NEM MER MEGTENNI. olyan gazdaságpolitikát folytatott, amiről mindenki tudta, hogy helyes, de akkor és most is mindenki tudta /tudja azt is hogy rosszabb helyzetbe kerül /kerülne anyagilag vagy választóilag /pozícióliag ha végrehajtják

kkrisztian 2009.09.26. 16:57:46

@Lucius Cornelius Sulla:
miért szavazzak valakire akinek CSAK a hatalom az értéke. arra szavazok, akinek az értékeivel azonosulni tudok. a semmivel nem tudok azonosulni, sajnálom. ha a hatalmat, mint értéket támogatom, akkor behódolok a populizmusnak.

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.26. 17:00:11

@kkrisztian:
Bokros érdeme, hogy az államcsődöt megakadályozta. DE ! Gazdasági rendszerváltást nem hajtott végre -se ideje, se támogatása nem volt hozzá - .
Amit véghez vitt nem csoda. Privatizáció ezerrel, némi megszorítással. Ráadásul a megszorítás is baloldali értékek mentén .

combo 2009.09.26. 17:00:36

@kkrisztian: Tudom, de mégiscsak egy MSZP-SZDSZ kormány tagja volt "szakértőként", és valakiknek a parlamentben meg kellett szavazniuk a Bokros-csomagot stb. Egyébként az átlag politikus nem sok mindenhez ért, de ez nem baj, ha értelmes tanácsadókat vesz maga köré (és hallgat rájuk, nem a szavazók leheletére figyel).

Amúgy Magyarországon van egy pár értelmes, külföldön is elismert gazdasági szakember (hogy most a másik oldalról mondjak példát: Csaba László), csak hallgatni kellene rájuk...

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.26. 17:02:51

@kkrisztian:
A hatalom az nem érték- ahogy írtam. :) Az egy szükséges dolog. Politikus -aki kormányozni akar/fog - nincs nélküle.

combo 2009.09.26. 17:08:18

@Lucius Cornelius Sulla: Akkor te el se tudod képzelni, hogy egy politikusnak (inkább államférfinek) néha kell(ene) olyat csinálnia, amiről tudja, hogy ha megcsinálja, akkor bizony paradicsomzáporra várhat, és veheti a kalapját, de az országnak jobb...

Hogy ne magyar példát mondjak: Mikulas Dzurinda, aki "megcsinálta" Szlovákiát, majd a testőr kinézetű Fico egy populista fordulattal (vizitdíj eltörlése, ismerős?) megbuktatta és jelenleg is aratja le a babérokat (közben persze a magyarokat anyázva, mert az népszerű).

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.26. 17:10:15

@combo:
Azt is írtam, hogy más akarni a hatalmat, és más élni a megszerzett hatalommal.

WOWBAGGER 2009.09.26. 17:17:28

Olyan jó olvasni, hogy ennyi felvilágosult, hétvégi politológus és államgazdasági szakember pötyög szombat délután a neten konklúziókat, illúziókat és hülyeségeket.

"Amúgy Magyarországon van egy pár értelmes, külföldön is elismert gazdasági szakember (hogy most a másik oldalról mondjak példát: Csaba László), csak hallgatni kellene rájuk..."

Attól, mert valaki külföldön elismert, gazdasági szakember, nem lesz jó politikus, államigazgatási vezető és nem feltétlenül tesz jót az országnak, ha ilyen "szakértők" szólnak bele a gazdaságba,szociális politikába, egészségügybe...lásd az elmúlt éveket.

További jó észosztást, nagytudású szotyolák.

Pelso.. 2009.09.26. 17:36:38

@Lucius Cornelius Sulla: Már hogyne lenne érték a hatalom. Hisz simán forintosítható.

Pelso.. 2009.09.26. 17:41:31

Tisztelt K.P.!

A Fidesz szuverenitása mondvacsinált csak, mivel gyűjtőpárt, saját bevallásuk szerint is.

bigthereal 2009.09.26. 18:12:45

én kedvelem orbánt...

torró 2009.09.26. 18:22:20

Akkor had elmélkedjek én is egy picinkét! Valaki azt írta: sajnos a hülye választó a 2002 és 2010 közötti időszakot fogja nézni. És tessék mondani, mi a túrót kéne nézni ha nem azt az időszakot amelyet valakik "elkúrtak".Magyarázza már el valaki hogy az ellenzéknek ebben mennyi beleszólása volt?
Tudtommal , ha már az MSZP úgymond nyerte el a "projektet" az Ő felelősségük a végeredmény.
Hogy az Orbán mit mond az teljesen lényegtelen ebben a periódusban szinte súlytalan. Majd ha ők kormányoznak akkor lehet megítélni hogy tudnak e ily mérhetetlenül elb.....tt országgal kezdeni valamit. Emberek a TETTEK ,Az a lényeg.Mondhatod hogy te vagy a legjobb sofőr! Beülsz a járgányba és akkor derül ki hogy mit tudsz.Aki meg nem bizonyít az húzzon el! Ennyi.

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2009.09.26. 18:22:28

@Wallstreetbull: kolléga, a fidesz nem "azonnal", hanem 10 év alatt ígér 1 millió új munkahelyet. ha csehországban ugyanennyi lakosra 1 millióval több állás jut, az mégiscsak gyanússá teszi, hogy ez lehetséges:) (azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a spanyol kormány új jelszava: 10 év alatt 1 millió új munkahely).

kkrisztian 2009.09.26. 19:05:17

@Lucius Cornelius Sulla
tudom, hogy a hatalom megszerzése minden politikus számára elsődleges. ez nem volt kérdés. a kérdés a gerinc problémája.
orbánt vagy bárkit valóban nem hitvitára hatalmazzák fel jövőre. kompetensnek és gerinces államférfinak gondolják.
a hatalom valóban nem érték - Neked. de ez nem jelenti, hogy másnak sem. sokakat csak a hatalom az ambiciója.
bokros valóba nem csodát hajtott végre. most sem csodára lenne szükség. azt becsülöm benne, hogy a tervéért minden körülmény / következmény ellenére kiállt és azt végigvitte. a megszorítások akkor (és sajnos most is) szükséges rossz eszközök voltak. az előző rendszerben felhalmozott mocskot el kellett takarítani. ennek kézzelfoghatóan pozitív hatásai lettek. amik aztán eltűntek. ettől persze a megszorítás még enm volt jó rövid távon. a privatizáció a gazdasági rendszer szükséges velejárója. hosszú távon jó dolog. lásd. állam által fenntartott rendszerek (egészségügy, oktatás).

@WOWBAGGER
köszi hogy benéztél észt osztani "szakember"! LOL szerinted mire való a blog???

@torró
létezik olyan hogy konstruktív ellenzék. aki nem vonul ki a parlamentből. a fidesz épp elég nagy ellenzéki erő ahhoz, hogy beleszóljon az ország ügyeibe a parlamentben.
másrészt sajnos az embereknek nagyon rövid a memóriájuk...

mondjuk meg egymásnak! LOL

Blackrock (törölt) 2009.09.26. 19:25:57

Jó a cikk. A csaholó, fidesz bérencekkel meg nem kell foglakozni, majd rájönnek ők is, hogy a gazdi csal...

6.Lenin 2009.09.26. 19:26:08

@kkrisztian:

mondjuk meg egymásnak:csúsztatsz!

"létezik olyan hogy konstruktív ellenzék. aki nem vonul ki a parlamentből. a fidesz épp elég nagy ellenzéki erő ahhoz, hogy beleszóljon az ország ügyeibe a parlamentben.
másrészt sajnos az embereknek nagyon rövid a memóriájuk..'".

Az ellenzék nem azért vonúlt ki,mert nem akart résztvenni a munkában.
az ellenzék a hazug me napirend előtti felszólalása alatt vonult ki.A parlamenti munkában résztvettek.

Nem mindenkinek rövid a memoriája.

6.Lenin 2009.09.26. 19:27:53

@Blackrock:

Te már rájöttél,hogy a tiéd csalt?

6.Lenin 2009.09.26. 19:43:36

kkrisztian 2009.09.26. 16:49:59

"egyetértek zsoltix-szal:
a magyar szavazó (értsd: nyugdíjas) birka. nem emlékszik, hogy mi történt 2002-2010-ig. csak arra emlékszik, amit elvettek tőle, de abba nem gondol bele, hogy miért vették el. hogy az ország sorsát közösen alakítjuk, közösen hozunk áldozatokat. nincs kivétel. (elméletileg)"

Azért ezt mégegyszer gondolt át.

Nyugdíjas vagyok és nemcsak arra emlékszem,mi történt 2002-2010 között,de arra is,előtte mi történt.

Mielőtt leirsz valamit,próbálj meg előtte kicsit körülnézni,gondolkodni.

Naszta · http://naszta.hu 2009.09.26. 19:50:18

@Lucius Cornelius Sulla: például, hogy van program. Tehát össze lehet mérni a többi párttal. Értem én, hogy most senkinek sincs semmije program terén, de 2006-ban sem erőltették meg magukat, valljuk be. Igazából leszarom: úgyis nyerni fognak és igazából még alternatívát sem tudok mondani. Ikszelem mindet. Hátha lesz egy tisztességes arányú érvénytelen. (Azt már lehet észrevenné valaki.)

6.Lenin 2009.09.26. 19:53:10

@Naszta:

"Hátha lesz egy tisztességes arányú érvénytelen. (Azt már lehet észrevenné valaki.)"

ÉS?

torró 2009.09.26. 19:55:29

kkrisztian
Valóban létezik olyan hogy konstruktív ellenzék, aminek feltétele hogy el is fogadják ajánlásait.Ha felsorolnál párat!?
És ahogy Lenin említé csak a ferike felszólalásánál vonultak ki.És én is kivonulnék ha valaki ország világ előtt hazugnak állít be majd Ő követi el pl a vizitdíj.

Naszta · http://naszta.hu 2009.09.26. 19:57:48

@6.Lenin: nincs egyetlen párt sem, amelyik európai konzevatív vagy liberális gondolkodású lenne. Ha elég sokan szavaznak az "egyik sem"-re, az remélhetőleg meghozza valakinek a kedvét ahhoz, hogy egy ilyen típusú pártot létrehozzon.

A faszom ki van egyébként azzal, hogy minden lehetséges bekerülő erő szociáldemokrata. Egyedül az MDF nem, de nincs is sok esélye... (meg maga a párt is egy vicc)

torró 2009.09.26. 20:12:18

Bocs Naszta, de így nekem ez rövid egy. Csak még pár irány szót ,mert itt már annyi igen volt!

torró 2009.09.26. 20:23:14

Egyébként csak röviden. Az a helyzet hogy nálunk gyakorlatilag 89-l tanuljuk ezeket a szabad párt alapítási demokráciát. A háború előtt alig volt ilyen, azután meg valójában csak az egy párt rendszer volt.Tehát valójában alig tudja valaki a különböző pártok úgy mond paramétereit. Azért van ezen a téren zűrzavar a fejekben amit a mi "derék politikusaink" ki is használnak!

Naszta · http://naszta.hu 2009.09.26. 20:34:58

@torró: MSzP: amíg volt, osztogatot: szociáldemokrata
Fidesz: szociálisan érzékeny, semmilyen állami kiadáshoz nem lehet nyúlni, mert az a "zembereké": szociáldemokrata
Jobbik: nem ragozom.

Egyik se mondja azt pl., hogy: holnaptól nincs semmilyen fűtéstámogatás, de cserébe 2%-kal kisebb a jövedelemadó stb. (érzékletes akartam lenni, könnyen lehet, hogy hülye az ötlet)

Naszta · http://naszta.hu 2009.09.26. 20:36:40

@torró: töröljük el a vizitdíjat... stb.

Bár nem akarok ezen összeveszni senkivel most, amikor k*rvára mindegy.

torró 2009.09.26. 20:42:07

Naszta, Ezért írtam hogy kihasználnak bennünket. Nekik a zavaros fejek az arany bányáik.
Na jó éjt mindenkinek.

6.Lenin 2009.09.26. 20:49:11

@Naszta:

Hát kedves Naszta,Te is pontosan a másiktól várod a megoldást,mint nagyon sokan ebben az országban.

Másik érdekes dolog ebben az országban.egyetlen megoldásként a megszoritásban látják a megoldást.
Az világosan látszik a legtöbb blogon,kevés vállalkozó
ir hsz-t.Pedig sokan megirhatnák,hogy léteznek más megoldások is.
Sajnos ezt nem látják a mi csodaközgazdászaink.A legtöbbjük csak az állam megpumpolását ill. az állampolgárok kirablásában látja a megoldást.
Eddig sikertelenül,de eröltetik,ez pedig mindig ahhoz vezet,ami most van.

6.Lenin 2009.09.26. 21:05:14

index.hu/belfold/2009/09/26/uj_baloldali_mozgalom_alakult/

Bővül a választék,tavaszig lesz még több is.
Naszta,talán még Te is találsz majd megfelelőt.

graycivil 2009.09.26. 22:35:12

@-d(-_-)b-: Érdekes, hogy az Orbán-hívők már "Orbán-fóbia"-fóbiában szenvednek. Szerintem ez a cikk realistán és szenvtelenül értékelő, de nem elítélő.

Azt hiszem, igaz, amit KP írt, hogy az Orbán-hívők táborában Orbán karizmája már fétisszerű. Kérdés, hogy ki fogja Orbánt kritizálni belülről, ha elszáll az egója a hatalomban? Ugyanis saját jobboldali sajtója csak "bértollnokságot" végez. Elég nehéz úgy kiegyenlített információra ácsingózni, ha csak az egyik oldal mer hozzányúlni "saját császáraihoz". Az orbán-fóbia csak ezt az orbáni balliberális-fóbiát próbálja meg ellensúlyozni.kezdetlegesen. A baloldalnak 20 éve Orbán-fóbiája van, a FIDESZ-nek 20 éve baloldal-fóbiája van. Csak éppen a baloldalnak mindig más a fóbia-arca. :)

kkrisztian 2009.09.27. 01:42:52

@6.Lenin:
nem akarom sokat ragozni, de mindannyian tudjuk, hogy ez egy "következmények nélküli ország" erre próbáltam utalni. közhely, tudom.

nem volt szándékomban bántani a nyugdíjasokat így Téged sem, kizárólag a magyar politikai kultúrát értékeltem, ami mint ahogy már elhangzott még gyerekciópőben jár. az erős sarkítással erre próbáltam meg felhívni a figyelmet.

hidd el hogy körülnézek és gondolkozom, folyamatosan - még ha másként is mint Te :)

annak pedig, hogy Te emlékszel és esetleg ez befolyásol a szavazásnál, nagyon örülök. remélem minél több szavazó ugyanúgy fog gondolkozni és szavazni, ahogy Te most a következő válsztásokon vagy egyáltalán valamikor.
bár ahogy már nagyon elhangzott a felhozatal siralmas. gondolkodó ember ha nem fűződne hozzá közvetlen anyagi, hatalmi érdeke ezekre nem szavazna.

említetted, hogy nem csak a megszorítás létezik, mint megoldás ebben (!) a helyzetben. én nagyon komolyan nem tudok más eszközről, de szivesen megismerném a véleményed.

@torró, @6.Lenin
igaz, elismerem a csúsztatást, tényleg csak ferenc felszólalásai alatt vonultak ki. de ettől függetlenül még mindig nem érzem a konstruktivizmust. a fidesz politikája számomra az állandó tagadásból áll. mind lucifer. ha vki példával szolgálna nagyon hálás lennék. tudok mondjuk egyet: a képviselők fizetésének kérdésében egyet ért minden képviselő. miszerint az adómentes legyen!

Naszta · http://naszta.hu 2009.09.27. 07:31:36

@6.Lenin: baloldali. Szociáldemokrata. Értem?

Naszta · http://naszta.hu 2009.09.27. 07:33:51

@6.Lenin: nyílván akkor el is tudod mondani, hogy mi a megoldás.

Amikor adót csökkentesz (mert ugye ez a mantra), akkor légyszi azt is számold ki, hogy hol faragsz a kiadáson. És ne gyere nekem az 50 Audi-val, ami nincs a költségvetés egy tízezrede sem...

6.Lenin 2009.09.27. 12:44:13

@kkrisztian:

Azért válaszoltam a te hozzászólásaidra,mert feltételeztem,ami be is jött,hirtelen felindulásból irtad,amiket előzőleg irtál.Ha kicsit megnyugodva(gondolkodva) irsz.már elég jókat is ki tudsz magadból préselni.Van remény és ennek örülök.

Nem haragszom,amit a nyuggerekről irtál,éreztem,hogy nem gondoltad át.Te sem gondoltad komolyan.

6.Lenin 2009.09.27. 13:03:15

@Naszta:

Tavaszra(a választásokig)lesz itt olyan pártkinálat,hogy ihaj.
Talán liberális is lesz,de nem látom,hogy ki lenne,aki alapitana 1-et.
Mondjuk gondoltam rá,de piszok lusta vagyok ilyesmivel babrálni,pedig nekem is hiányzik 1 valódi liberális párt.
90-ben az SZDSZ-re szavaztam,sőt be is akartam lépni a pártba,de szerencsére hamar rájöttem,nekik semmi közük a liberalizmushoz.

Természetesen van elképzelésem a megoldásról,hiszen mint vállalkozó sokféle módszert kipróbáltam.Amit a jelenlegi és az előző kormány is csinál,abba majdnem belebuktam én is.
Idejében változtattam.
Természetesen van különbség 1 vállalkozás és 1 ország között.
Talán most csak röviden annyit,az utolsók közt vagyunk,tehát sokan,akik előrébb vannak másként csinálják.Ez már talán meggondolandó.
Aztán talán még azt is,véleményem szerint ami itt reform néven lett előadva a nagyérdeműnek,az röviden jellemezve 1 nagy lófasz,be is bukott.
Este talán majd leirom,mit gondolok én eü és nyugdij reform alatt.
Valóban itt kellene elsőként változtatni,hiszen itt vannak az igazán nagy pénzek és a pocsékolások(lopások).
Jelenleg igen szép idő van,megyek sétálni,nekem ez most fontosabb.

Iustizmord 2009.10.02. 20:29:00

tegyük meg viktort táltosnak, vagy vezírnek, kendének, gyulának, akármi. és várjuk az eredményt. ha jön, örülünk. ha nem jön, rituálisan feláldozzuk az isteneknek. deal?

Balt 2009.11.05. 14:14:38

@is: "Pont ez a baj Orbánnal, hogy csak sodródik. Faszok ezek a szocik, de csak kikínlódták az autópályákat, ők hozták az autógyárakat (most éppen a Mercedest, amit majd Orbán nagy csinnadrattával ad át 2012-ben), csak ők engedték oda Bokrost, csak ők engedik most Bajnait. valami stratégia a nagy faszságokon túl csak látszik. De mi látszott Orbánnál: élményfürdő? stadionbeléptető? dupla minimálbér? lakáshitel? melyik vitte előre az országot?"

Azért elég merészség ebbe a páratlan 8 évbe egyféle "szocialista víziót" képzelni, vagy ha igen, kb. ennyire futja a megvalósításban: 1 lépés előre, kettő hátra. Ennél CSAK jobban lehet csinálni, még egy Thürmer-Vona koalíció is eredményesebb lehetne. Bizony, az élményfürdő (és a most kis híján elkaszált üdülési csekk) egy koherens belföldi turizmust élénkítő elképzelést rajzol ki; lám a stadionbeléptető rendszer (ami azóta is raktárban porosodik) mennyire hiányzik; a dupla minimálbér ill. a "hal helyett hálót" azaz segély helyett munkát elképzeléssel is 8 éve szembe megyünk; a lakáshitel helyett pedig mára 15%-os építőipari visszaesés van évről évre... Tehát mi vitte előre az országot, az, vagy a jelen szoci-álliberális kúrmányzás?

Balt 2009.11.05. 14:23:28

@kkrisztian: "Bokros SOHA nem volt mszps, soha nem volt politikus alkat. ő egy gazdasági szakember, aki rigorózus hozzáállással végig MERTE csinálni azt, amit MA SENKI NEM MER MEGTENNI."

Dehogynem, még a szélsőlyobbódali Index is cikkezett arról, hogy a 90-es években belépett az MSZP-be.

"MERTE csinálni azt, amit MA SENKI NEM MER MEGTENNI." Ez tkp. igaz: kevés hozzá fogható tömeggyilkos van a magyar történelemben.

kkrisztian 2009.11.05. 17:11:21

@Balt: ez a komment nem igazán kapcsolódik a vitához. próbáltam / próbálok kicsit szakmai lenni a kommentjeimben...
Bokros "az 1990-es választásokon a budapesti területi listáról az MSZP színeiben került be a parlamentbe, azonban két hónappal később lemondott. Az MSZP-be hol belépett, hol elhagyta. Párttagságát saját elmondása szerint 1991-ig tartotta meg". Nem hiszem hogy ideológiai alapon azonosulni tudott a párttal ilyen hozzáállással.
süti beállítások módosítása