Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

A racionális Orbán Viktor

2017.04.28. 22:16 Kóczián Péter

Orbán Viktor politikai döntéseit csak az határozza meg, hogy megnyerje a választásokat  -  mégpedig csak a saját választói segítségével.

Minden választási időszakban kimondott, sokszor ki nem mondott igény, hogy a miniszterelnök-jelölteknek általános társadalmi mondanivalóval is kell rendelkeznie, mindenkihez kell szólnia, még azt is elvárják tőle, hogy más pártok szavazóit is megszólítsa, elhappolja. 2018-ban ez biztosan nem fog megtörténni.

Orbán Viktor egyetlen célja, hogy a vele együtt gondolkodó, őt elfogadó emberekből annyi menjen el választani, amennyi a parlamenti mandátum számában többséget, netán kétharmadot teremt.

Ezért csak nekik politizál.

Ugyanis joggal számíthat arra, hogy még ha többen is vannak, akik már nem értenek vele egyet, de azok a gyenge ellenzéki teljesítmény miatt vagy nem mennek el, vagy a pártjukhoz hű szavazattal – egységes ellenzéki lista híján – a kormánypárti erőket juttatják be az egyéni képviselői körzetekből.

A CEU ügyről azt gondoltam, hiba, mert Orbán ellenfeleit erősíti. Az ellenzék választóközönségét kovácsolja össze. Erre lenne is esély, ha az ellenzék képes lenne egy jelöltben megállapodni. Legalább a baloldali ellenzék. Erre azonban nincs esély.  Hiába mennének el sokan, a sok párti ellenzéki jelöltek kioltják majd egymást és ezért a kormányon levő pártok nyerik majd az egyéni körzetek többségét.

Miután azonban ez a kimenet kódolható, az ellenzéki szavazók egy része el sem megy majd szavazni.

A CEU ügy és az ilyen ügyek azért kellenek, hogy a kormánypártiak között fenntartsák az acélos lendületet, a „bármikor elveszíthetjük, amit megszereztünk” érzésével a lehető legtöbb jobbost elcsábítsák  szavazásra.

Ebben a stratégiában a jobbikos potenciális vagy tényleges szavazók megszerzése is cél.

Ha ez sikerül, akkor újra lehet akár kétharmada is a Fidesznek – még akkor is, ha a közvélemény-kutatási többséget Orbán már elvesztette.

Ezért van értelme a CEU elleni kampánynak.

Ezt nem érti az ország baloldali, liberális fele.  

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr5612465367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

onewayticket 2017.04.28. 22:58:02

Orbán elmebeteg! Ez a Soros-mánia már nem politikai taktikázás, hanem orvosi eset! :P

mást 2017.04.29. 00:21:11

Kibújt a szög a zsákból a regnáló freudi elszólása nyomán, mindent a pénz-zsákmányra vezet vissza.

A CEU körüli kavarásban IS csak az oda befolyt pénz iránti vágyára tud gondolni legutóbbi EU -s vitája utáni reagálásában IS !

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.29. 07:19:44

A CEU ügy célpontja a Jobbik volt, nem a ballibek. S Vona bele is esett a csapdába.

Éhes ló 2017.04.30. 08:49:50

A jobbik visszatér oda, ahonnan jött: a semmibe.
A radikális jobberek buktorra szavaznak, vagy otthon maradnak, a balról érkezettek pedig balra el, vagy otthon maradnak szintén.

Csurka csapni aló politikus volt, de vátesznek korszakos.
A radikális jobboldal lelkét ello zazrivec legyilkolta újabb 10-12 évre.
süti beállítások módosítása