Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Fenntarthatatlan a Magyar Telekom kampánya

2011.01.17. 21:59 Kóczián Péter

 

A Magyar Telekom-csoport áldoz a fenntartható fejlődésért - és nőket devalváló szterotípiát erősít ezerrel.
Az MT „Hello Holnap” kampányában a férfiak felelősségteljesen és okosan beszélnek, miközben az egyetlen női szereplő arra is képtelen, hogy egy barázdált mondatot elmondjon a gazdaság, a társadalom és a környezet összefüggéséről.
Oroszlán Szonja színésznő szerepe a hülye picsáé: egy olyan nőt ad elő, aki arra is képtelen, hogy egy értelmes definíció elmondjon.
Vele szemben Till Attila az, aki a reklámban helyesen beszél: nem absztrakt rizsát nyom, hanem egy jól megfogalmazott, közérthető gondolatot közvetít a fenntartható fejlődésről.
Érdemes végiggondolni a reklám érzelmi gazdaságtanát is: Oroszlán Szonja kínlódva próbál egy bebiflázott mondatot elmondani. Till Attila arisztokratikus nyugodtsággal siet a segítségére, Caramel bársonyosan búg, miközben Oroszlán Szonja kicsit sértetten, csípőből vág Tillához egy földszintes példát arról, hogy ő is meg tudja védeni a környezetet a hétköznapokban.
A reklám egy másik szinten is elképesztően fals. Till Attila, Caramel magát adja, Novák Péter is, a kérdező szerepében. Oroszlán Szonja is? Ennyire felszínes, érzelmektől vezérelt nő lenne? És ez a fenntartható fejlődés kialakításában a nők szerepe?
Hogyan számolnak majd el a történtekkel 2011-es CSR jelentésükben a Magyar Telekom menedzserei?

69 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr32591643

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taplopó 2011.01.17. 23:25:44

Na látom van már médiacenzúra Magyarországon. Csak nem a médiahivatal, hanem a ballibbant társaság megmondóemberei jönnek vele mint mindig hogy mi a polkorrekt meg izé

Érdemes volt ám tüntetni ezért!

johevi 2011.01.17. 23:48:48

Tilla beszél elég hülyeséget, amikor műsort vezet, most legalább kapott egy értelmes mondatot.

a soproni szűz 2011.01.18. 00:19:59

Édes Istenem... Kóczián Péter már megint fingani akart, aztán beszart.
Oroszlán Szonja szerepe a reklámfilmben, visszautalás egy régebbi szerepére, ahol buta szőkét játszott. valami lüke sorozat volt , asszem a tv2-n.
Kóczián Péter már megint többet ír, mint olvas (néz).

tcom 2011.01.18. 00:28:15

Szerintem már az is nagy szó, ha beszélnek róla?
Mikor hallottál te a MÁV-nál ilyen szavakat, hogy fenntartható?

OkoskaTo:rp 2011.01.18. 00:58:06

@a soproni szűz: Oroszlán Szonjának van bármi más szerepe, mint a buta szőke? Képes bármi másra? :o)

flimo13 2011.01.18. 02:01:46

Szerintem sokkal gázabb Caramel szerepe, hogy ha valaki cigány, akkor csak az esélyegyenlőségért küzdhet. Aminek amúgy is mi köze van a fenntartható fejlődéshez?

Nagyon_Komoly 2011.01.18. 03:37:07

Szükségtelen az egész. A fenntartható fejlődés egy mese. Csak szakmai ismeretekkel nem rendelkező ember hiszi el a globális felmelegedés nevű mesét, meg azt, hogy a környezetszennyezés a kiváltója annak, ami van. Környezetvédelmi szakember ilyet nem állít, mert ennél sokkal globálisabbak a folyamatok. A forrása nem materiális, hanem szellemi.

Aki éjjel-nappal a média vezetésében elé, az elhiheti, hogy buli a világ. Aki kikapcsolja a buli forrását, hamar rájön, hogy valami nagy baj van.

10 éve még lehetett beszélni az "utolsó idők" bibliai próféciáiról. Ma már értelmetlen, mert az elmúlt 5-10 évben minden előfeltétel teljesült.

Ez a propaganda sem szól másról, a végén kimondják a kulcsszót, az esélyegyenlőséget. A bűneiben fetrengő szerencsétlen embernek is legyen joga mindenre (gyk: homokos mozgalmak). Pedig abból meg lehet, sőt meg kell szabadulni, és ez bárkinek lehetséges, aki segítségül hívja az Úr nevét. Persze nem a hamis egyházakban fogja megtalálni Istennel a valódi kapcsolatot.

De nem csak ezeknek az embereknek van erre szüksége, hanem mindenkinek! Már sosem lesz a világ a régi, ami mondjuk a 90-es években volt. Kinek előbb, kinek később fog ez "leesni".

A termékenységi ráta olyan alacsony, hogy az ember elvesztette önfenntartó képességét. Dúl a szinglikultúra, a nők a gyerekek nevelése helyett karrieristák. Beszélni itt fenntartható fejlődésről? Ostobaság! Nem a "teszkósszatyorral" való spórolás menti meg a világot, hanem Jézus Krisztus!

Apostolok Cselekedetei. 2.38
...Térjetek meg és keresztelkedjetek meg mindnyájan a Jézus Krisztusnak nevében a bűnöknek bocsánatjára; és veszitek a Szent Lélek ajándékát.

A világ vajúdik, gonoszságban vesztegel, az emberek rohannak a vesztükbe. 1-1 tragédia kicsit gondolkodásra serkent, de a tanulságot nem vonják le az emberek. A tömeg egy árucikk. Ha bulifüggő, akkor bevételi forrás. Bármi áron. Hiába szigorítanak, a bűn az bűn marad, és elválaszt Istentől. De Jézus valami sokkal jobbat akar adni. A SzentLélek jelenléte sokkal jobb, mint a drog, az alkohol vagy egy koncert, ami után másnaposan, félkómában... stb.

Ez nem vicc! Ez az élet! Mely számodra is elkezdődhet. Ha segítségül hívod Jézus nevét megszabadulsz!

DOOOOOOOOOOOOM! 2011.01.18. 06:08:10

@Nagyon_Komoly: hű, már ennyi az idő?!

THE END IS NEAR!!!!

Lumieres 2011.01.18. 06:09:13

Jajj nemááá.. Hogy ez a legfontosabb téma... ;)

(ez már bulvárbarbarizmus)

Valami bátor lázító írást szeretnék olvasni..

A téméhoz:
OroszlánSzonnyának jól áll a szőke női szerep is... ;) (mer' jó nő)

www.youtube.com/watch?v=bFPfcnfckuQ

Lumieres 2011.01.18. 06:11:42

gy.k.: Egy színésznőtől kéred számon, hogy kamerák előtt "szerepet játszik"... ;)

[megmondoember] 2011.01.18. 06:19:03

Jézusom, micsoda baromság. Posztoló gondolom a Simpsons sorozat ellen is ugyanígy lázadozik, amiben ennél százszor durvábban és egyértelműen a család férfitagjai vannak használhatatlan síkhülyéknek beállítva, míg a nők mindenre képes zsenik. De tíz reklámból kilencre ugyanez igaz.

Lumieres 2011.01.18. 06:26:08

@[megmondoember]: Abban teljesen igaza van, hogy nem volt jó döntés a "rendezőtől", hogy szőke-női szerepet osztott O.SZ.-ra. Ez egy komoly téma és kontrasztos ha épp egy ilyen társadalmi célú "videóba" kerül nemi sztereotípia.

100%-ig egyetértek K.P.-van. Én csak kicsit "bulvárosnak" gondolom ezt a posztot, ahhoz képest amilyen PROBLÉMÁK MOST ÉPPEN VANNAK.

Ha a médiatörvény így hat K.P.-ra (bulvárosra heréli magát az öncenzúra) akkor győzött Szalai Annamária.

mangled (törölt) 2011.01.18. 08:09:50

A túlszámlázásról és egyéb disznóságoktól hírhedt német cég a legekvésbé hiteles szereplő.

kutya vacsorája 2011.01.18. 08:10:32

a magyarországi reklámok általában szexisták: a nők szedik ki a makacs foltokat, pelenkáznak és knorrlevest főznek (na jó, van egy apuka, aki ötkerrel süt), ha dolgoznak, sztyuvik vagy állatorvos-asszisztensek. a pasik csilliárdos autót hajtanak, este sört vedelnek (van, aki sopronit vagy aki heinekent), ők a duci asszisztens okos főnökei. és akkor még mindez jobb, mint a kanszagú szerelőműhelyek falára való print vagy plakátreklám, ahol kikapcsolt melltartóval lehet eladni automárkát, fogselymet, bármit.
aki szerint ez okés, és csak a polkorrekt ballib cimmog, az gondoljon bele: 1.) édesanyját, kishúgát, nagylányárt is ennyire becsüli? 2.) a konzumcélú csöcsmutogatás mennyiben fér össze a konzi értékrenddel? 3.) a jelek szerint már a turbójobberek is másképp gondolkodnak a női szerepről, vö.pl.gárdistalányok.
én pl.simán idegbajt kapok a gilette szlogenjétől ("férfiasan tökéletes"), h. ezt tolják az arcomba, miközben ezreket költök a női borotvájukra... télleg vajon a cég a paraszt vagy az ügynöksége?

Gyurcsányi Viktor 2011.01.18. 08:33:33

Oroszlán Szonja egy nagyon szép és értelmes nő. Ne csak a reklámban és bugyuta tévéjátékokban alakított szerepei után ítéljük meg, tessék megnézni színházban is!
Férfitársaim körében divatos a mostani fiatal színésznőket "sunázhatónak" tekinteni, de Szonja szerintem az egyetlen olyan közöttük,akit barátnőnek is elfogadnék. A sunázáson felül.

Stock 2011.01.18. 08:37:03

kontrasztos a dolog!
ugyanis Szonja először butát játszik, aztán mégis ő kapja az egyetlen értelmes javaslatot.

mert a "mindenhova kerékpárral járok" egy baromság! mert egyrészt hazugság.. másrészt aztán otthon benyomja a klímát, mert megizzadt, felcsavarja a fűtést, fürdik egy extrát forró vízben, mert átfagyott.... és nesze neked energia nyereség!
arról nem is beszélve, hogy ezek szerint nem hagyja el a várost, sosem siet, tök üres a hűtő.........

Karamel: mi az, hogy harcol? ezt hogy kell érteni?

Stock 2011.01.18. 08:40:56

@kutya vacsorája: ezzel a hatalmas emancipációval egy gond van!!
miszerint a nők nem tudják, hogy mit akarnak...
mert akarnak ugyanolyan melót, nem akarnak gyereket nevelni, tehát mindenben egyenjogúságot...
DE!
közben elvárja, hogy előre engedjék valahol, mert nő, megvédjék mert nő, udvaroljanak neki, meghívják, kezdeményezzenek nála.....
akkor most melyik?!?! :)

Terézágyú 2011.01.18. 08:43:22

@kutya vacsorája:
"a magyarországi reklámok általában szexisták: a nők szedik ki a makacs foltokat, pelenkáznak és knorrlevest főznek (na jó, van egy apuka, aki ötkerrel süt), ha dolgoznak, sztyuvik vagy állatorvos-asszisztensek. a pasik csilliárdos autót hajtanak, este sört vedelnek (van, aki sopronit vagy aki heinekent)"

Egyrészt: rengeteg olyan reklám van, ahol a nők az okosok, ügyesek, a pasik meg nyamvadt szarok, akik csak bajt okoznak. Ez is szexizmus.
Aztán meg a sörivás: ez is szexizmus. Nekem többen mondták már, hogy NEM minden pasi döglik a tévé előtt sörrel a kezében!

loláb 2011.01.18. 08:48:47

@flimo13:
Semmi a világon.
Mintahogy a nemi sztereotípiáknak sincs.

2011.01.18. 08:52:33

Milyen egy barázdált mondat?

don brada · http://www.sajatwebsite.hu/ 2011.01.18. 08:55:03

Nincs semmi meglepő az egészben...
Még senkinek nem tűnt fel, hogy Szonjácska világ életében síkhülye picsákat alakított..?
hmm...

Makkasz 2011.01.18. 09:38:01

Szerintem a reklám vicces, pörgő, figyelemfelkeltő. Persze nem tudom elnyomott nő helyzetéből nézni.

Legyen másik verzió, ahol nő a romajogi harcos.

@Nagyon_Komoly:

"Csak szakmai ismeretekkel nem rendelkező ember hiszi el a globális felmelegedés nevű mesét, meg azt, hogy a környezetszennyezés a kiváltója annak, ami van. Környezetvédelmi szakember ilyet nem állít, mert ennél sokkal globálisabbak a folyamatok."

Ez hülyeség, szakember vagyok, mégis elhiszem a globális felmelegedést, és azt hogy ennek okozója az emberi tevékenység, a CO2, és más üvegház gázok kibocsátása.

Az "ennél ennél sokkal globálisabbak a folyamatok", a 'legglobálisabb' hülyeség amit valaha olvastam. Globálist (tartalmánál fogva) nem lehet fokozni, de még odateszed hogy "sokkal". Besokkoltam, de azért kicsit értem...

miskabá 2011.01.18. 09:42:12

És még azt mondják hogy a nőnek kell többet dolgozni ugyanannyiért! Mert ebben a klipben pont fordítva van

TROLLFORGATÓ!!!!!!!!!44négy | problem? · http://akinemmekintosthasznalazbuzi.blog.hu 2011.01.18. 09:47:25

Jó, és hol az a videó, amiről a cikk szól? Ilyenkor illene embeddelni, nem?

Clarimonde 2011.01.18. 09:57:00

@Stock: halló, kutyavacsorája szerintem nem arról beszélt, amire te válaszoltál (bár azzal a hűdenagy magyar emancipációval kapcsolatos közhelyek is megérdemelnének pár szót, csak már kicsit uncsi)
hanem hogy a magyar médiában, kiváltképp reklámokban a nők jellemzően kétféle szerepben jelennek meg: vagy mint a csöcsök szükséges hordozói, vagy mint síkhülye, makacs foltok miatt pánikrohamot kapó háziasszony -> megfogalmazható -e a társadalom _fele_ ebben a két azé' igen szegényes létformában?
nincs itt semmi kardzörgetés, meg senki nem akar legyőzni senkit, ez nem erről szól; ezek olyan kérdések, amit tök jó volna értelmesen megvitatni egymással, csak sajnos ezt nagyon megnehezíti az, hogy mindenre "pfheejjj emancipáció, nem szülnek a nők, mitképzel" az általános reakció.

+ nem ám azt hinni, hogy a férfiakkal kapcsolatos nemi sztereotípiák nem bosszantanak, mert miért ne bosszantana kb. ugyanaz a gyökerű ostobaság, csak azt nem érzem a bőrömön. De kíváncsi vagyok, mi a férfiak véleménye az ő oldalukról.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.18. 10:04:56

@Stock: mit akarnak? hogy tiszteljék őket. Amiket írsz, az nem ellentmondás. A tisztelet alapvető. Hogy azét mert valaki nő, nem alapvetően rosszabb valamiben mint egy férfi. De ettől még miért ne lehetne előreengedni... ezt nem értem, tényleg.

2011.01.18. 10:05:31

@Nagyon_Komoly: Kurva kényelmes álláspont. Minek bármit is tenni, ha elég a buzgó imádáság?

A bigott és tudatlan emberektől ments meg Uram minket...

Messzi Vetek 2011.01.18. 10:06:53

több verzió is volt, volt amiben nem volt baki, de ezzel együtt emberibb lett és kevésbé steril. Szonja maga javasolta, hogy ez maradjon benne (talán mert rendelkezik némi öniróniával?).

a fenntarthatóság egy fontos topik, függetlenül attól, hogy ki és milyen formában teszi azt beszédtémává. kár, hogy a poszt-toló ebből csak az ekézhető részt látja.

akit igazán érdekel miért nem egyenlő a fenntarthatóság a zöldmozgalommal (green economy) és mi az egész háttere, annak ajánlom ezt a videót (ebben nem szerepel szőke nő):
www.youtube.com/watch?v=1af08PSlaIs

akinek felkeltette a figyelmét ez a paradigmaváltás és bővebben is szeretne róla: zeri.org/
igazából az egész nem ideológia, hanem praktikus dolgok rendszere: nincs spanyolviasz, csak egy kis odafigyelés, nem csak fair trade és nem csak environmentalista, hanem ez mind.

2011.01.18. 10:09:15

@kutya vacsorája: Nem gyanús, hogy minden reklám a célcsoportra hajt? Több férfi iszik sört, mint nő? Igen.
Több nő mos mint férfi? Igen.
Több pasi bolondul az autókért, mint nő? Igen.
Akkor mi a baj?

2011.01.18. 10:11:23

@Clarimonde: Engem férfiként piszkosul nem zavarnak a férfiaknak szóló reklámok. Pláne ha egy jó csaj szerepel bennük. :-)

T mint T 2011.01.18. 10:22:10

@Nagyon_Komoly:
Jesszusom, te ébren vagy?

Mint "szakember" mondod ezt? Mert én foglalkoztam fenntartható fejlôdéssel, tudom, mirôl beszélek.
Ès a termékenységi ráta sem csökken, csak a fejlett világ fôként európai részén. És errôl nem annyira a szingli társadalom tehet - én ismerek 2 gyerekes "szinglit", meg ismerek gyermektelen negyvenes házaspárokat is.

És bármennyire szeretnék egyesek elhinni, leginkább nem a "buzik" tehetnek a klimaváltozásról... meg nem a cigányok.

A vallási témába nem mászom bele, ez mindenkinek magánvéleménye.

T mint T 2011.01.18. 10:25:30

@kutya vacsorája:
igy belegondolva és összeszedve, nagyon igaz...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.18. 10:35:03

@kutya vacsorája: egyetértek a hozzászólásoddal, kivéve a vége, amit nem pontosan értek. Attól még hogy a média, a cégek tisztelik a nőket, attól még a szerepekre szükség van. Egy férfi borotvának miért ne lehetne az a szlogenje hogy férfiasan tökéletes? nem értem. A női borotvájuk szlogenje, hogy fedezd fel a benned rejlő istennőt. www.gillettevenus.hu/hu_HU/index.jsp
Próbálom értelmezni, de szerintem a nekem tisztelet nem abban rejlik hogy nem merjük megkülönböztetni őket, hanem hogy nem vagyunk előítéletesek. Egy férfi legyen férfiasan tökéletes, egy nő pedig legyen istennő. Ebben semmi rossz sincs szerintem. Vagy Te hogyan értetted?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.18. 10:35:03

@kutya vacsorája: egyetértek a hozzászólásoddal, kivéve a vége, amit nem pontosan értek. Attól még hogy a média, a cégek tisztelik a nőket, attól még a szerepekre szükség van. Egy férfi borotvának miért ne lehetne az a szlogenje hogy férfiasan tökéletes? nem értem. A női borotvájuk szlogenje, hogy fedezd fel a benned rejlő istennőt. www.gillettevenus.hu/hu_HU/index.jsp
Próbálom értelmezni, de szerintem a nekem tisztelet nem abban rejlik hogy nem merjük megkülönböztetni őket, hanem hogy nem vagyunk előítéletesek. Egy férfi legyen férfiasan tökéletes, egy nő pedig legyen istennő. Ebben semmi rossz sincs szerintem. Vagy Te hogyan értetted?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.18. 10:36:06

egyszer küldtem el, rögtön kettő lett belőle? .-)

Wilika · http://wilika.hu 2011.01.18. 10:39:59

@kutya vacsorája:
Jó, akkor én most férfiként megalázva érzem magam a Pöttyös Guru reklámja miatt, amiben egy nő távolból levetkőztet egy magára utalt férfit mindenki előtt, ezzel szexuális játékká téve őt.

ethan blow 2011.01.18. 10:49:24

A fő kérdés ez az írásban, ami egy reklámkészítési szempontból elkövetett komoly hibára utal:

"A reklám egy másik szinten is elképesztően fals. Till Attila, Caramel magát adja, Novák Péter is, a kérdező szerepében. Oroszlán Szonja is?"

Ezt kellett volna átgondolni scriptírás, forgatás előtt. Mert ha mindenki magát adja, akkor OSZ valóban egy buta szőke, az életben is, ha meg csak szerepet játszik, akkor a többiek miért magukat adják.

Fail.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.18. 11:02:56

@Wilika: ezt nem értem, a szexualitás mind a két fél számára öröm ha élvezetet jelent. Itt humorosan cserélnek. Én semmi ilyesmit nem éreztem benne...

Zagson 2011.01.18. 11:06:07

Rém idegesítő ez a szar PéCé dolog mindenhol. Ha valaki ír egy szellemesnek tartott filmet/reklámot/sitcomot/ dalt, akkor azt foggadjuk el, hogy az az ő megközelítése a dologhoz. Ezen rugózni, hogy akarok valami kreatívat adni (és agyon hangsúlyozzák ugyanebben a társadalomban , ugyanazok az "egyéniség" meg "spontanitás" fontosságát) de közben (miközben spontán vagyok és saját magamat kell adnom ugyanazon kritikusok szerint), vegyek elő egy kis üvegküblit és méricskéljem benne, hogy a mai diszkriminációk szerint, mennyi és hány éves és milyen bőrszínű , milyen szexuális orientációjú, milyen vallású férfit/nőt/hendikeppes gyereket tehetek bele/illetve kell beletennem és azok az épen aktuális sztereótípiák illetve azoknak a megszüntetésére vagy felerősítésére kreált irányzatok szerint milyen szerepeket/mondatokat/viselkedést képviselhetnek, különben jön egy PC fasiszta öltönyös audis , multinak dolgozó hippi aki kárál, hogy egy szaros ócska reklámmal6sitcommal/ect. mekkora kárt okoztam ilyen olyan csoportoknak. Ez az egész pozitív diszkriminációs PC dolog egy nagyon szép eszme degenerált zabigyereke. Többet árt az általuk képviselni szánt csoportoknak mint x 1000 barnainges vagy fehércsuklyás idióta, plussz szabad eszmnékre hivatkozva diktatórikus fasizmust képviselnek, amik nem viselik el, hogy valaki máshogy lásson bizonyos élethelyzeteket, és valakinek ha egy szőke nőt berak egy szerepbe annak ne lehetne huszad rangú kérdés az, hogy a szőkenő(itt lehet bármi más "elnyomott" szerep) alulkérttékelése ellen folytatott "senki által nemkért" keresztesháborúban nekik mi az álláspontjuk. Korlátolt faszok, nem jobbak mint a nácik, csak más az egyenruhájuk. Amúgy Till Attila pont valami női politikusok alulreprezentálása elleni kampányban meztelenkedik, szóval nem hinném, hogy a nevét adná valamihez ami nem "PC".

Stock 2011.01.18. 11:12:00

@Clarimonde: lehet, hogy félreértettem.. elnézést!
ellenben te is rosszul értelmezed az általam leírtakat (vagy én nem fogalmaztam elég tisztán) :)
nem az a bajom, hogy nem szül, vagy karriert akar, vagy össze-vissza pasizni
én hiszek az egyenjogúságban, de csak a valódiban!!!!!!!!
abban a kiforgatott marhaságban, ami sokak fejében létezik hányni tudnék....
mert ez az egyik pillanatban tiszteljék az egyéniségm, a másikban ellenszolgáltatás nélkül alanyi jogon segaítsnek, óvjanak..... ez bizony vegytiszta hiszti!

férfiként meg nagyon nem érdekel, hogy az össz férfi társadalmat hogyan állítja be az adott reklám...
miért érdekelne?! ha nem érzem magamra vonatkozónak ,akkor azért nem zavar...
ha jogosnak vélem lés zavar, akkor pedig változtatok és hálás vagyok a figyelem felkeltésért!

nem értem, hogy miért kell általánosítani: az a nő amelyik a reklámban csöcsvillantásból él az egy sexuális termék, a többi ettől még nem lesz az.
egy impotencia reklámtól nekem még.... :)

Stock 2011.01.18. 11:15:41

@Legelő Őse: sztem olvasd vissza, amit írtál... :))
ha előreengedem az maga a sexizmus!
hogy lehet valaki egyenjogú.. és egyben jogosult meghívásra, előreengedésre......????????
egyenlőség egyenlőbbekkel?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.18. 11:24:39

@Stock: nekem más a véleményem. Attól még hogy a tiszteletet megadjuk a nőknek, és elfogadjuk hogy csak azért nem vagyunk különbek mert mi férfiak vagyunk, attól még a nemi szerepeink nem vesznek el. Úgy is lehet valakit előre engedni, hogy tiszteled benne a nőt.
Amiről Te beszélsz, az valami fura és értelmezhetetlen verseny a nemek között, aminek nincs értelme, mert ez az egész nem erről szól. Nem arról hogy ki az erősebb, okosabb, egyenlőbb stb.
Arról a nyilvánvalóan hátrányos megkülönböztetésről szól, hogy a legtöbb helyen még ma is ugyanazért a munkáért kevesebbet kapnak a nők, hogy lenézik azt ahogyan vezetnek, hogy nem hiszik el a szakmai hozzáértésüket stb. Erről van szó szerintem:

Zagson 2011.01.18. 11:28:45

Hát ha szerinted nem kell előreengedni egy nőt, akkor te ne engedjed előre. Én nem folgak emiatt megvetni visznt nekem természetes, hogy előreengedek egy öreget vagy nőt (főleg ha gyerekkel van), nem azért mert egy különösebben jó ember lennék, csak mert így szoktam meg (öregeknél, gyerekes anyáknál azért mert empatikus próbálok lenni-gyerekes apáknál is) és jól esik nekem, hogy van valami ami visszaköszön a gyerekkoromban kapott érték- meg viselkedésrendekből. Amúgy amíg a nők tudnak csak gyereket a világrahozni, meg teherbeesni, addig eléggé nehéz lesz őket ugyanabban az arányban reprezentálni vezetőállásokban (ha meg sikerülne az meg diszkrimináció lenne a férfiak ellen, mert több év munkával, nagyobb tapasztalattal, 2-3 éves kihagyások nélkül ugyanolyan alapképességű emberek lévén nekik igazságos értékek mentén elöbbre kell jutni munkahelyen. Viszont ők nem szűlnek. Vállásnál az anyák sikere a gyerekelhelyezésnél elsöprően"diszkriminált" (amit amúgy nem tartok gondnak) és a társadalom kevésbbé bélyegzi meg őket, ha kevesebb pénzt viszen haza csak mert olyan munkát választanak ami örömet szerez nekik és nem áldozzák fel magukat egy magasabb fizetés miatt a család megélhetésének oltárán. SZóval mindkét nem egyenlő és úgy is van kezelve, csak nem ugyanazon vektorok mellet. Túl van ez a dolog csiszolva mostanság.

Stock 2011.01.18. 11:34:08

@Legelő Őse: újra kérdezem!
MILYEN EGYENLŐSÉG AZ, AHOL AZ EGYIK NEMNEK ELŐJOGAI VANNAK?!?!

nincs ingyen ebéd! vagy előjogok és a skatulya..
vagy egyenlőség!

egyszerűen hihetetlen, hogy nem tudod értelmezni ezt a fogalmat, hogy egyenlőség!

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.18. 11:38:26

@Zagson: szerintem nincs. Senki sem azt akarja kényszeríteni hogy minden pozícióban - például az általad említett vezetői pozíciókat említve - ugyanannyi legyen a nemek aránya. Hol olvashatsz ilyet, könyörgöm. Nem olyan nehéz megérteni. Itt a lehetőségről van szó, és ami egyenlő, az a bánásmód, semmi más. Miért kéne ugyanolyan arányban reprezentálni. Azért hogy tudd, hazánk éppen nem áll jól női vezetők tekintetében az egész kontinenst vizsgálva! Az úgynevezett oldboys kluboknak ideje lenne véget vetni. Ez nem egyenlő azzal hogy mindenhova minden nemből ugyanannyi kell. Ezt senki sem akarja, és értelmetlen is.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.18. 11:41:27

@Stock: az nem előjog hogy Te eldöntöd szabadon hogy előreengedsz.e egy nőt vagy sem. De ne kiabálj légyszíves, Egyszerűen más a véleményünk. Szerintem tudom értelmezni a szavakat. Sehol sem írtam hogy egyenlőségről lenne szó, hiszen a két nem eleve más, nők, és férfiak különböznek. Ez nem egy verseny, amiben ha akarod akkor legyen ez a szó hogy egyenlőség ha ragaszkodsz hozzá, az a lehetőségekben van. Mindenkinek egyenlő léehetősége legyen hogy ugyanannyit keressen, kinevezzék, hogy ne tekintsék árucikknek, hogy ne a melléhez beszéljenek stb.

Zagson 2011.01.18. 11:43:19

Igen de pl te is kicsit fordítva ülsz a lovon.

Sok nő elvárja, hogy udvaroljanak neki
Sok férfinak örömet okoz, hogy udvarolhat egy nőnek.

Sok nő elvárja(vagy csak jó esik neki: nem mindegy), hogy hívja meg a férfi a vacsoránál, mozinál ect.(amúgy rengeteg nő meg idegesítően ragaszkodik, hozzá, hogy kifizesse a hülye kis salátáját meg ásványvízét)
Rengeteg féri imádja az érzést, hogy meghívhat valakit akiért odavan.

és így tovább. De szerintem ez tök jól működik, mert ha elmész randizni egy lánnyal és ő szerinted alapból elvárja ezeket , te meg nem szívesen engeded előre, vagy fizeted ki a mozijegyét, vagy nem akarsz udvarolni neki úgy, hogy közben ne mondhassad neki cserébe, hogy te csak egy hülye nő vagy, akkor a lány vagy belemegy, hogy lehülyézzed, vagy abba hogy fizeti a mozit, vagy feláll és hazamegy(vagy te engedsz, vagy te mész haza). Végülis itt is csak 2 ember egymáshoz való viszonyáról van szó. A többi x milliárd randival amiben nem veszel részt meg ne idegesítsed magad, mert az nem a te dolgod.

Zagson 2011.01.18. 11:47:24

Pont van egy kampány ami a női politikusok alacsony számát próbálja orvosolni és pozitív diszkriminációt ajánl megoldásnak. Pozitív diszkrimináció amúgy egy igazi PC hülyeség. Akik nincsenek benne, azoknak az egy negatív diszkrimináció. A numera clausa is egy pozitív diszkrimináció volt minden nem-zsidó állampolgárnak ezen az alapon.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.18. 11:54:30

@Zagson: abban igazad van, hogy valószínűleg a sikeres randik alapja az, ha hasonló gondolkodású és világnézetű emberek kerülnek össze. Amiről itt szó van szerintem azonban az nem ez, hanem ide kapcsolódó téma, miszerint ha egy férfi meghív egy nőt egy italra, akkor azzal nincsenek előjogai semmire. Az egy gesztus, jelzi hogy tetszik neki a másik, de nem vett meg semmit. Ha fizeti a mozijegyet, nem alapból tapijegyre fizetett, stb. Szerintem ezt a részét nem kell túlmagyarázni, mert egyértelmű. Valóban nem, könnyű a meghívásos rész, de ezt is meg lehet beszélni, Egyszerű, szeretnélek meghívni, Te ezt nem szeretnéd, jó akkor mindenki fizeti a sajátját. Ez nem bonyolult.

Stock 2011.01.18. 11:54:55

@Zagson: engem az bosszant, hogyha kényelmes, előnnyel jár akkor legyenek hagyományos szerepek..
egyébként meg "egyenjogúság".....

múltkor párom orbitálisan mancipált fodrásza bevállalt még egy hölgyeményt a barátnőm mellé...
amit váratlanul közölt: "uyge nem gond, ha egy órát késel?"
ami persze nem lett volna gond, ha nem merült volna le a telefonja és nem beszéltük volna meg előre, hogy a buszmegállóban várom....

erre a fodrász válasza (mínusz 10 fok!): a férfi dolga hogy várjon...
már hogy is van az hogy az emnacipációt kiforgatók szerint a férfinak van dolga és szerepe a nőnek meg nincs?!?!?!?!?!

Zagson 2011.01.18. 11:57:40

Amúgy értem amit mondasz(legelő hőse) és sok mindenben szerintem nincs is nagy különbbség köztünk, csak szerintem nincsenek negatívan mehkülönböztetve a nők. Ploitikai klubbok inkább dinasztiák itthon. Egy Vitézy lány hip hop jó beosztásba találta magát, ahogy a KEH nyelvtanzseni(mondjuk én gépelésem is szánalmas helyesírás szempontjából, de ez mégiscsak egy munka melletti gyorsigénytelenkedés egy bloggon és em a KEH hivatalos levelei) üdvöskéje is hamar jó poziban találta magát apukája miatt. Illetve ez volt az előző 8 évben is. Inkább az lehet a gond, hogy a politikus(és gazdasági) dinasztiák lánygyermekei nem akarnak annyira politizálni mint a fiúgyermekek, hanem külföldi egyetemek után nyugisan jólélni. EMiatt többre is becsülöm őket mondjuk:).
Az meg, hogy valaki egy buta nőt tesz be egy reklámba az még nem szexizmus, csak ő így kreálta meg a reklámját, amúgy meg miért ne rendezhetne olyan filmet/reklámot akinek szexista hímsoviniszta nézetei vannak és ez tükröződik a munkáján. Azzal sincs bajom akinek az a heppje, hogy benetton családokat rak a filmjeibe, meg akiknél a világot mindig egy keresztény fehér, egy ateista fehér, egy zsidó, egy muszlim tudós + ugyanennyi nő és persze egy meleg és egy fekete akcióhős menti meg és az amerikai elnök tuti fekete. Ha nagyon idegesít max nem nézem meg, de nem verem a vészharangot, hogy tönkreteszik az ifjúságot meg ect

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.18. 11:58:01

@Zagson: na ebben nagyon nem értünk egyet. A pozitív diszkrimináció abban segít, hogy egy folyamat elinduljon. Arról szól,. hogy felhívja a figyelmet egy komoly problémára, és megpróbálja befolyásolni a társadalomban zajló folyamatokat. Nem azt jelenti hogy akkor mostantól jobbak a női politikusok, vagy hogy két jelentkező esetén nem a jobbat veszik fel, hanem hogy a pártok kénytelenek legyenek női politikusokat is helyzetbe hozni! Ahol Orbán azt mondja, hogy ez - Férfimunka volt! Ez például elgondolkoztató, mert a gazdasági részt az érintett anyagban, egy neves közgazdásznő dolgozta ki. Persze Ő csak nevetett,- mert nincs is ebben több - de elgondolkoztató.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.18. 11:59:56

@Zagson: bár így lenne, ahogy írod. Nézz körül a női sport területén például. Sok esetben olyan sportágak tekintetében is, ahol csak nők űzik a sportágat, férfi vezető ül a sportszövetségben... Szerencsére ez változik a világban erősen, remélem hazánkban is így lesz hamarosan!

Stock 2011.01.18. 12:04:21

@Legelő Őse: a pozitív diszk. nem egy figyelemfelkeltő ezköz, hanem egy káros, negatív folyamat!!!!!

teljesen mindegy hogy pozitív, vagy negatív a diszkr. , mindekettő inkorrekt!

Zagson 2011.01.18. 12:08:37

Élsportot eleve beteges, belterjes génmutáns marhák gyülekezetének tartom. Egy két igazi proli sportágat (foci, jégkorong) köszönőben sincs a társadalommal hiába próbálják annak a tükreként beállítani. Amúgy ha van egy saját klubbod és te egy férfira bízod a csapatodat és az jól szerepel,a játékosok szeretik és tisztelik, akkor nem az lenne a szexizmus ha csakazért is női edzőt raknál oda?
Orbán mit mond azt nekem ne is mondjad:).
A különböző férfiklub bizotságokra meg nem az a megoldás, hogy nőket vesznek fel, hanem hogy végre kimondják, hogy nincs ilyenekre szükség, és ha akrnak ilyet azt fizessék saját zsebből. Lássad Csipak Rogán beteg-élettársi kapcsolat torszülött Bécsi utcai projektje amire az építész bizotság (Rádaytúl) milyen jó asszisztált egy kis zsebipénzért (másik oldalon Hunvald ugyanez pepitában). meg a mindenféle "tudományos meg szakértői klubbok" impotens bozótcsapkodása.
Pozitív diszkrimináció meg a tipikusan áldozzunk be egyéni sorsokat mikroszinten, hogy hátha makrószinten pozitív hatása lesz.

Stock 2011.01.18. 12:13:08

@Legelő Őse: jobban belegondolva csak kimondtad, amivel a vitát indítottam és amin felháborodtam!
miszerint nagyon nem egyenlő esélyeket akarsz látni, hanem női kasszasikert bármiáron...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.18. 12:15:31

@Stock: nekem más a véleményem, nagyon, hiába nyomod a 20 felkiáltójelet:-)
az élet eleve diszkriminációk halmaza. Nem is kérdés, hogy megkülönböztetjük egymást teljesítményünk, szimpátiánk, neveltetésünk, öltözködésünk stb. alapján. Ez nem is kérdés. Ha azonban ez elér egy olyan szintet, ami a társadalom egy jelentős csoportját hátrányos helyzetbe hozza - a nők jelen esetben többen élnek ezen a bolygón ráadásul :-)) - akkor van értelme ezeken a "diszkriminációkon" (hu milyen szó) pozitív irányban változtatni. Ez ennyi, és nem több. Ez nem azt jelenti hogy kimondunk valakit jobbnak másnak, hanem hogy tudatosan befolyásolunk valamit.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.18. 12:15:58

@Stock: ezt hol mondtam ki? női kasszasikert? mi? :-)

Stock 2011.01.18. 12:21:58

@Legelő Őse: újra csak annyit javasolnék, hogy gondold át a véleményed... :))
mert finoman szólva védhetetlen, amiket leírtál:
leírtad, hogy a nők kapjanak ugyanolyan fizetést, lehessenek bármik..
majd közölted, hogy a pozitív diszkr. jó! :-DD

dehát most is az van, csak a férfiak javára!

önmagadnak mondassz ellent, hiszen ez szted kimondottan jó.

Stock 2011.01.18. 12:22:59

@Legelő Őse: végig ezt fejtegetted. :)

Zagson 2011.01.18. 12:45:29

Amúgy ahogy írtad a nők többen vannak(itthon is), Tehát ha egymást nem tartják kevesebbre , meg különböztetik meg, akkor a társadalom nagyrésze nem különbözteti meg őket negatívan. Érdekes módon egyes felmérések szerint a nők nagyrésze addig emanciőpált amíg ő róla van szó vagy amíg általánosságban a női jogokról van szó, de adott konkrét helyzetekben ők akik egy másik nőben kevésbbé bíznak mint egy férfiban. Pl női csapatsportok. Ha van női edző is, de a csapat mégis szívesen dolgozik együtt inkább férfi edzővel (klubvezetés erősen kikéri a csapat hangadóinak véleményét ezt mindenki tudja aki csapatsportot űzött valaha is),vagy amikor inkább férfi nőgyógyászt, gyerekgyógyászt választ egy anya az nem férfi hímsovinizmus. De fordítva is igaz. Rengeteg olyan szakma van ahol férfiak, nők is inkább nőkhöz mennek. Lehet ez ellen tenni és vannak olyan helyek ahol érdemes is, de nem lehet ezeket egy kalkap alá venni. Mondjuk amikor azt mondom hogy férfi létemre olyan szakmát választok (pl óvóbácsi), ahol szívesebben veszik, ha nem férfiak vannak a gyerekek között, akkor kicsit fals az érvelésem, hogy előítéletek miatt nem kapok annyi gyereket a szülőktől , mert erre számítani kell mikor szakmát váasztasz. Meg nem lehet erőltetni a szülőnek, hogy neked a 2 gyerekedből az egyiket férfi óvó(itt bácsi)hoz kell vinned különben egy 18. századi falusi bunkó vagy.
Politikában meg nem az a legnagyobb baj, hogy kevés a nő, hanem hogy kevés aki az új(ami a régi komcsi) arisztokrácián kívüli emberek esélye hogy odakerüljön. Az egész magyar politikai és gazdasági "elitt" leképezhető 4-5 családból. Most az hogy milyen neműek meg színűek ölik egymást a seggnyaló középvezetői bepsztásokért (azokat amúgy szintán családtagok kapnak csak távolabbiak- ahoz hogy outsiderként középszintg vigyed politikában, ahoz nagyon komoly szakembernek kell lenned) azt meg pont leszarom. Mellesleg amíg minden frakció együtt szavaz mert erre szigorú belső szabályozásuk van (Mszp ben is voltak büntetések előző rezsim alatt nem együtt szavazásért mostani Kormányról meg nem is kell ezt elmondani), addig inkább az a kérdés, miért nem csak annyi képviselő van amennyi bekerült párt annyi szavazati aránnyal mint amennyit a pártjuk szerzet. A Parlamentet meg lehetne nyitni valami kultúrális intézményként, vagy közösségi fórumként, annak a 4 embernek meg bérelni egy igazán drága meg menő nagy szobát egy irodaházban, vagy Skypeon is leszavazhatnának home officeból. Baromira nem az kell hogy 400 feleslegesen ott ülő pasi helyett legyen 200 feleslegesen ott bábuskodó pasi meg még 200 ugyanilyen nő is.

Kóczián Péter · http://koczianpeter.blog.hu/ 2011.01.18. 13:06:32

@trollforgató: tegnap kerestem, az oldal sem volt elérhető (nekem), s késő este untam a várakozást, feltettem a posztot

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.18. 15:40:39

@Stock: ezt nem nem értem. Jelenleg nem pozitív diszkrimináció van a férfiak javára, hanem negatív diszkrimináció a nők hátrányára. Ez nagyon nem ugyanaz. Nincs 100 éve sem annak, hogy a nők Angliában szavazati jogot kaptak, hogy egyáltalán beleszólhassanak ők is a politikába. Ez egyszerűen erről szól, hogy lassú a haladás, miközben a társadalom nem ott tart már.

Nem azt mondtam hogy minden nő ugyanannyi fizetést kapjon mit minden férfi, ez értelmezhetetlen, hanem azt,hogy ugyanazt a munkakört betöltő nő, ugyanazért a munkáért ugyanazt a fizetést kapja meg. Jelenleg minden felmérés azt mondja hogy EZ NAGYON NINCS ÍGY!

Abban amit írtam és Te felhánytorgatod nekem, továbbra sincs ellentmondás. Igen, néha szükség van pozitív diszkriminációra, és igen, a nőket ugyanolyan jogok illetik meg - de nem csak papíron - mint a férfiakat EZ akkor lenne ellentmondás, ha ez most is így lenne. Mivel nincs így, érdemes tenni ellene.

cC 2011.01.18. 17:18:57

magát adja...tényleg hülye p. :) ennek ellenére egyetértek a cikk írójával.

ftk 2011.02.11. 13:59:10

Ez egy zavaros reklám. Nagyon is az. Nincs koncepciója, csak egymásra dobáltak egy csomó jelmondatot meg pár random szereplőt. A sztereotípiák villogtatása már csak hab a tortán.

Előreengedés: egyszerűen döbbenetes, hogy mindenki ezzel jön. Mitől olyan rettentő fontos vagy nagy előny ez? Az eredete elvileg az, hogy a védtelenebb szereplő megy be előbb a biztonságos helyre (kocsi, ház), a hátulmaradó pedig fedezi a fenekét, hogy ne álljon bele nyílvessző :) Hol van ez már??? Mitől is lesz jobb nekem nőként, ha előreengednek az ajtóban? Egyetlenegy esetben van értelme ennek az előretessékelősdinek: ha ilyen-olyan okokból nem tudok egyedül kimenni (mozgáskorlátozott vagyok, gyerek vagyok és nem érem fel a kilincset, járókeretes idős ember vagyok, vagy csak szimplán nincs szabad kezem, mert mondjuk két kézzel irányítom a babakocsit, két gyereket vezetek kézenfogva, harminc szatyor lóg még a fülemen is). Ez meg minden, csak nem nemfüggő. Nézzünk szembe vele, ez is, meg a meghívás is egy funkciótlan maradvány, illetve bekerült a "násztáncba", ott nyert a legkevésbé sem gyakorlati funkciót. (A meghívás ugye a másik ilyen: a nők egy szűk rétegtől eltekintve sokáig nem rendelkeztek semmiféle önálló vagyonnal vagy jövedelemmel, ezért a társaságukban lévő férfinak kellett kifizetnie a szükségleteiket. Ez a gondoskodás szimbólumává vált, illetve egyfajta dürrögéssé is, mint a státusszimbólumok.) Ettől kezdve pont annyi a jelentősége, mint hosszan egymás szemébe nézni, de mégis miféle előny ez? Ja, a meghívás előny, mert a nőnek ingyér van a kávé... elvárás meg, hát tudjátok, mikor kezdenék olyan nővel, aki meghívást /ajándékokat / stb. "vár el"...milyen alapon?
süti beállítások módosítása